Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe danas je napunio 92 godine i najstariji je aktivni šef države.

 

Foto: Wikipedia.org

Zvanična proslava njegovog rođendana u Zimbabveu biće održana 28. februara. Prošle godine je za njegovu rođendansku proslavu ubijeno nekoliko slonova.

Ekstravagantne proslave Mugabeovog rođendana svake godine su predmet kritika u Zimbaveu koji prolazi kroz ozbiljne ekonomske teškoće, ocenila je agencija Frans pres.

Mugabe, koji nema nameru da napusti vlast, jednom prilikom je rekao da će napustiti predsedničku funkciju posle 100. rođendana.

Predsednik Zimbavea, koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987. a od 1987. godine je šef države. Mugabe je 2015. godine izabran za predsednika Afričke unije, što je izazvalo brojne kritike u afričkim zemljama.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.loading...