NAJTOPLIJI FEBRUAR POSLE 50 godina: Hidrometeorolozi najavili KAKVO LETO JE PRED NAMA i čemu da se nadamo

Ada Ciganlija
Dnevno.rs

Za nama je definitivno jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija. Klimatolozi kažu da ovogodišnje "najoštrije" godišnje doba spada u kategoriju ekstremno i veoma tople zime!

Prema rečima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dosadašnjih merenja temperature i padavina, izuzimajući poslednja četiri dana u februaru, klimatološke analize pokazuju da je ova zima bila izuzetno topla.

– Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih – kaže Smailagićeva i dodaje: ”Količine padavina su bile u kategoriji prosečnih vrednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mesečnom i sezonskom nivou.”

 

Kako navodi, početkom sledeće sedmice se očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice usledilo zahlađenje sa snegom. Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama proseka.

– Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti. Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama – kaže Smailagić.

 

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, ona ističe da nas očekuje toplo i suvo leto.

– Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen. U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti – naglašava Smailagićeva za Novosti.rs.