NAJVAŽNIJE JE JAVITI SE LEKARU! Evo šta čeka svaku TRUDNICU zaraženu KORONOM

U novom talasu sve trudnice sa simptomima koronavirusa, sumnjom ili potvrđenom zarazom mogu biti hospitalizovane u bilo kom porodilištu gde su obezbeđeni uslovi za njihovo zbrinjavanje. Dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović", za RTS objašnjava kakva procedura čeka trudnice koje dođu u tu ustanovu.

Trudnoća
Pixabay.com

Snežana Zdjelar je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekla da u ovom letnjem talasu trudnice i mala deca nisu pošteđeni koronavirusa.

Zbog toga apeluje na trudnice i majke sa malom decom da se suzdrže od kontakata, da se pridržavaju mera, vode računa o higijeni ruku i prostora.

Ukoliko se zaraze koronavirusom, biće zbrinute u bilo kom porodilištu, za razliku od prolećnog talasa, kada su se trudnice lečile samo u KBC “Dragiša Mišović”.

Načelnica neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC “Dr Dragiša Mišović” kaže da u toj ustanovi zaražena trudnica dobija kompletnu negu, pošto sarađuje kompletan tim različitih specijalista.

Objašnjava i kakva je procedura za tretman zaraženih trudnica.

Kada trudnica iz kovid ambulante dođe kod nas, pregleda je ginekolog i, u zavisnosti od njene kliničke slike i trimestra trudnoće, uključuju se i drugi članovi tima – radiolog, anesteziolog, infektolog, po potrebi internista i hirurg. Oni dalje odlučuju u kom delu će biti zbrinuta i kako, da li joj je potrebna potpora ili ne. Zajednički se odlučuje mesto i način lečenja, da bi ishod bio dobar i po majku i po plod – ističe Snežana Zdjelar.

Ukazuje da sve infekcije mogu negativno uticati na plod, a naročito ova infekcija koja, kaže, zahvata ne samo pluća već sve organe.

Ukoliko je zaražena trudnica pri kraju trudnoće, u zavisnosti od težine njene kliničke slike, tim odlučuje o tome da li će, kada i kako biti porođena.

U tim se uključuje i neonatolog, koji odlučuje o tome gde će i kako biti smeštena beba.

Do sad je u KBC “Dragiša Mišović” bilo smešteno ukupno deset beba, starosti od četiri do 25 dana.loading...