NAJVEĆE CURENJE PODATAKA SA KOJIM SU SE NOVINARI SRELI: Ovako svetski lideri peru novac

Hakeri
Pixabay.com

11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurelo je iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi sa Panama koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

 

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije “Mosak Fonseka” jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od “Vikiliksa” i Snoudenovih otkrića.

Firma “Mosak Fonseka” otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbegavaju poreze.

Dokumente, nazvane “Panama Papers”, nabavio je nemački list “Zidojče Cajtung” i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

“Panama Papers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli”, ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Procureli podaci u koje su novinari imali uvid podeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži i-mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima reče je o nekoliko hiljada stranica podataka.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svetskih lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Britanski “Gardijan” je među prvima objavio da mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dve milijarde dolara vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina