NAJVEĆI PROBLEM KOJI PRAVI KORONA: Doktor Ristić poručio – “Njima ni respirator ne pomaže!”

Osvrnuvši se na porast broja infarkta, dr Ristić navodi da kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odloganja, a da je zbog pandemije koronavirusa broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto.

Doktor
Pixabay.com

Profesor dr Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje je, komentarišući navode američkih naučnika da je kovid kardiovaskularna bolest, istakao da su srce i pluća jedinstven sistem i da se svako oboljenje jednog organa odražava i onaj drugi.

Maratonska borba sa kovidom koja traje godinu dana, donela je različite zaključke i naučne dokaze. Već u prvim mesecima se pokazalo da je virus respiratorno obolenje, ali da sa 173 simptoma mogu biti napadnuti i drugi organi – rekao je Ristić za Pink.

Jasno je da ovde, ne kod svih pacijenata sa kovidom, dolazi do zgrušavanja krvi u sitnim krvim sudovima u plućima. To su oni slučajevi koji daju tešku kliničku sliku gde čak ni respirator ne može da pomogne jer je otežan ulazak kiseonika u krvotok sa jedne strane, a krvotok je opstruiran zbog ugrušaka i takvi slučajevi uglavnom imaju smrtni ishod – objasnio je Ristić.

Osvrnuvši se na porast broja infarkta, one je naveo da kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odloganja, a da je zbog pandemije koronavirusa broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto.

– Srbija je decenijama druga zemlja u Evropi po broju infarkta i srčanih oboljenja, ali je moguće da je ta brojka nešto povećana i zbog virusa – istakao je Ristić.

Ukazao je da je u prošlog godini 55.000 ljudi je umrlo od srca, 10 puta više nego od koronavirusa.

Ristić je ocenio da je padu broja zaraženih doprineo proces vakcinacije, imajući u vidu da je 30 odsto građana primilo drugu dozu i poručio građanima da je važno da prime vakcinu kako bi se zaštitili