NAJVEĆI STEPEN UPOZORENJA NA NEPOGODE: Večeras stiže VELIKO NEVREME, ovi delovi Srbije se nalaze u CRVENOJ ZONI

U toku večeri i noći, najpre na zapadu i severu Srbije, stiže nevreme sa jakim pljuskom, grmljavinom i olujnim vetrom. Crveni meteo alarm i dalje na snazi.

Screenshot RHMZ

Prema upozorenju koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod, nevreme praćeno pljuskom doneće veću količinu padavina, od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, i to za kratak vremenski period. Isto upozorenje izdato je i za područje Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u četvrtak da je Beograd spreman za veoma obilne padavine koje su meteorolozi najavili, uz nadu da se neće ponoviti scene od pre nedelju dana kada su pojedini delovi prestonice pretrpeli veliku štetu.

Ujutro će biti održana sednica gradskog Štaba za vanredne situacije, a mi smo juče imali sastanke sa gradskim preduzećima i dali nalog da se uđe u stanje pripravnosti. U Zemunu se očekuje žuti meteoalarm, na teritoriji centra narandžasti, a u rubnim delovima crveni – objasnio je Vesić, a prenosi “Blic”.

Zbog izgleda vremena za petak i subotu u pojedinim delovima Srbije čak je proglašen i crveni meteo alarm, što je najveći stepen upozorenja na vremenske nepogode, koje, kako se navodi na sajtu RHMZ, mogu izazvati velike materijalne štete i ozbiljno ugrooziti bezbednost ljudi i životinja.

U crvenoj zoni opasnosti 6. jula, odnosno u petak, će biti Bačka, Srem i Zapadna Srbije, dok će Banat biti u narandžastoj zoni meteo alarma. Za ostatak Srbije važi žuti meteo alarm.

U subotu, 7. jula Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, Jugoistočna, Jugozapadna Srbija i područje Kosova i Metohije biće pod narandžastim meteo alarmom.loading...