NAJVEĆIM GRADOVIMA PRETI UNIŠTENJE: Stižu SUPEROLUJE i biće strašnije nego što ste mislili

Smak sveta
Pixabay.com

Nivo mora bi mogao da poraste za 6 do 9 metara u sledećih nekoliko decenija, što će dovesti do potpunog uništenja nekih od najvećih gradova na Zemlji, kaže se u najnovijem istraživanju stručnjaka.

 

Tim stručnjaka iz SAD je u radu „Topljenje glečera, podizanje nivoa mora i Superoluje“ istraživao odnos globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kao osnove za podizanje nivoa mora i stvaranje „Superoluja“ koje prete da unište veći deo pomorskih gradova i naselja.

U radu koji je objavio institut za „Atmosfersku hemiju i fiziku“ u SAD tvrdi se da ovakvim tempom potrošnje fosilnih goriva i ispuštanja gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, utičemo neminovno na klimatske promene i da smo sve bliži tački posle koje više nema povratka.

Naučnici procenjuju da se ove pogubne promene mogu desiti u sledećim decenijama, mnogo skorije nego što su ih prognozirala neka ranija istraživanja.

– Nalazimo se u opasnosti da mlade ljude ostavimo u situaciji u kojoj neće imati nikakvu kontrolu – rekao je Džejms E. Hensen, klimatolog iz Nase.

Ovaj tim naučnika potkrepljuje svoje tvrdnje na osnovu razarajućih nepogoda koje su se desile pre 120 hiljada godina kada je temperatura Zemlje bila samo malo viša nego što je danas. Porast globalne temperature za samo 2 Celzijusa može dovesti do podizanja mora za čak 6 do 9 metara i stvaranja podloge za „Superoluje“.

Povišena temperatura utiče na formiranje jedne vrste toplotnog čepa na površini okeana, koji onemogućava da se toplota iz okeana ispusti u atmosferu, što dovodi do topljenja leda ispod površine mora. U najgorem slučaju nivo mora će dostići ovu visinu za samo 50 godina, predviđaju klimatolozi.