NAJVIŠI STEPEN ZAGAĐENOSTI: Kritično u Beogradu, kvalitet vazduha NIKAD GORI?!

Vazduh u Beogradu je danas veoma zagađen, kao i cele protekle nedelje, što je poslednji peti stepen na skali zagađenosti, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine.

Zagađenje vazduha
Pixabay.com

Kvalitet vazduha meri se u opštini Stari grad, na Novom Beogradu, na Mostarskoj petlji, Vračaru i Zelenom brdu, a na prva tri mesta je veoma zagađen – što je najviši, peti stepen zagađenja. 

Stručnjaci su i ranijih godina apelovali da je zagađenost vazduha najveći zdravstveni rizik u svetu. Prema njihovim tvrdnjama, danas 92 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh koji šteti zdravlju ljudi, a da sitne čestice koje dospeju u pluća dovode do pojave i pogoršanja astme, hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti (HPBO) i raka pluća. U kardiovaskularnom sistemu uzrokuju srčane aritmije, bolesti srca i njegovo usporavanje rada, a na nervnom sistemu moždane udare.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od posledica zagađenog vazduha u svetu umire godišnje više od sedam miliona ljudi, što znači da je zagađenje vazduha krivo za svaku osmu smrt u svetu, tvrde stručnjaci. 

Oni objašnjavaju da čestice iz vazduha (10 μm) pojačavaju respiratorne simptome, povećavaju pojavu oboljenja od astme i smrtnost od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti. Ozon smanjuje plućnu funkciju i povećava pojavu oboljenja od astme.

Azot dioksid dovodi do pogoršavanje astme i HOPB-a, do kardiovaksularnih i cerebrovaskularnih oboljenja. Sumpor dioksid znatno utiče na plućnu disfunkciju i respiratorni sistem, pogoršavanje astme i hroničnog bronhitisa, uzrokuje upalu respiratornog trakta… Ugljen monoksid pojačava respiratorne simptome i smanjuje plućnu funkciju. Aerozagađenje unutrašnje i spoljne okoline najviše ugrožava decu do pet godina starosti, starije osobe preko 60 godina i hronične, plućne i srčana bolesnike.

Stručnjaci zaključuju da i prema međunarodnoj Agenciji za istraživanje raka, štetne čestice i gasovi u vazduhu su potvrđeni kancerogenici, koji u zavisnosti od koncentracije i dužine trajanja uzrokuju rak pluća. Aerozagađenje se smatra jednim od uzroka porasta astme, karcinoma pluća, upala gornjih i donjih disajnih puteva, alergija i povećane stope smrtnosti u svetu.