‘NAJZNAČAJNIJA PRESUDA OD NIRNBERGA’: Ovako su svetski mediji izveštavali o kazni Karadžiću

Radovan Karadžić
Beta

Svetski mediji preneli su kao udarnu vest presudu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću koji je osudjen na 40 godina zatvora.

 

Agencija Asošiejted pres navodi da je sudjenje Karadžiću veoma značajno za sud UN i razvoj medjunarodnog prava, dodajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kojem je sudjeno u Hagu.

Frans pres je imao sličnu ocenu​ navodeći da je bivši psihijatar bio na “prvoj liniji za razvoj ideologije bosanskih Srba” tokom rata u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi i 2,2 miliona je napustilo svoje domove.

​Francuska agencija je dodala da su se brojne žrtve, medju kojima bivši zarobljenici ili majke Srebrenice, okupile danas ispred Tribunala u očekivanju presude, navodeći, s druge strane, da je Karadžić za mnoge Srbe ostao “heroj” rata u BiH.

AP je ocenio da će presuda Karadžiću verovatno ojačati teoriju medjunarodnog prava (jurisprudenciju) o krivičnoj odgovornosti politčkih lidera za zločine koje su počinile snage pod njihovom kontrolom.

Sličnu ocenu je izneo i britanski Fajnenšl tajms koje je naveo da će presuda Karadžiću osnažiti tvrdnje Haškog tribuna da je uspešno ispunio svoj mandat koji mu je dat pre 23 godine.

 

BBC je naveo da je Karadžićev slučaj na Haškom tribunalu smatran jednim od najvažnijih sudjenja za ratne zločine od Drugog svetskog rata, dok je Njujork tajms naveo da je sudjenje Karadžiću povezano s nirbmerškim procesom na kojem je sudjeno nacističkim vodjama.

Agencija Rojters je navela da su masakr u Srebrenici i opsada Sarajeva preokrenulo svetsko mnjenje protiv Srba i izazvali vazdušne udare NATO koji su pomogli zaustavljanju rata u BiH.

Njujork tajms je ocenio da su zločini u BiH podstakli administraciju tadašnjeg predsednika Bila Klintona da posreduje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao i da podrži NATO bombarovanje Srbije 1999. kako bi se sprečili slični zločini na Kosovu.

 

Američke televizije CNN i Foks njuz su navele da je takozvani “Balkanski koljač” osudjen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH.

Britanski list Gardijan ocenio je da je presuda Karadžiću najznačajniji trenutak u 23 godina postoja Haškog tribunala.

Francuski radio Evropa 1 ocenio je današnju presudu “istorijskom”.

Francuski list Liberasjon naveo je da se Karadžić, “koji se izjasnio da nije kriv na početku sudjenja”, sada dobio 40 godina robije i dodao da je to prva presuda političaru tog visokog ranga u Haškom sudu.