Nakon 15 godina PONOVO RADI NARODNI MUZEJ! Zavirite u blaga koja krije PRE OTVARANJA (FOTO GALERIJA)

Obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu sutra će posle 15 godina otvoriti vrata za posetioce koji će moći da vide oko 400.000 eksponata nove stalne postavke.

Beta

Prvi posetioci moći će da posete muzej sutra od 23 časa, a do petka u 22 časa radiće neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana. Potom će ulaz biti besplatan samo nedeljom, dok će se ostalim danima pojedinačna ulaznica naplaćivati 300 dinara.

Pre otvaranja vrata za posetioce, pred Muzejem će, na Trgu Republike u 21 čas početi multimedijalni program, u okviru kojeg će promotivni video s baletskim umetnikom Sergejem Polunjinom, snimljen u atrijumu Muzeja, onačiti početak novog poglavlja u dugoj istoriji te institucije.

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera.

Stalna postavka Narodnog muzeja rasporedjena je na tri nivoa izložbenog prostora zgrade od 5.000 kvadratnih metara, koja je i sama spomenik kulture.

Akutelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima. Artefakti Muzeja obuhvataju hronološki opseg od Paleolita do umetnosti 20. veka, odnosno od praistorije do savremene umetnosti.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je kazala novinarima tokom današnjeg “pretpremijernog razgledanja” da je rekonstrukcija koštala 12 miliona evra.

– Izložili smo reperne tačke razvoja ovog tla koje je multikulturalno i pratili period od daleke praistorije do 20 veka… Naša dragocena kolekcija strane umetnosti zavredeće pažnju publike – izjavila je direktorka.

Navodeći da je rekonstrukcija zgrade podrazumevala vrlo komplikovane i teške zadatke, ona je istakla da je “beskrajno važno što urađena kompletna infrastruktura u jednom zaštićenom objektu”.

Tokom predstojećeg vikenda Narodni muzej će biti otvoren od 10 do 22 časa, a od 3. jula počeće uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova.