Nakon 50 godina počela rekonstrukcija Kalenić pijace: Evo kako će izgledati obnovljena tržnica

kalenić
Dnevno.rs/Petar Marković

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP „Gradske pijace” posetili su danas Kalenić pijacu, gde je u toku rekonstrukcija koja se izvodi u četiri faze i trajaće dve godine.

 

Vesić je rekao da je danas, nakon 50 godina, počela rekonstrukcija jedne od najstarijih i najlepših pijaca u Beogradu.

– Godinama se pričalo o tome da će ova pijaca biti rekonstruisana i tek poslednjih godinu dana uprava grada Beograda i „Gradske pijace” su uspele da naprave projekat. Prilikom rekonstrukcije pijace vodimo računa o tome da ona sve vreme radi, kako bi građani mogli da se snabdevaju, a ljudi koji na njoj prodaju mogli da rade. Bitno je i to da se očuva izvorna Kalenić pijaca i da se ne prihvate razni predlozi iz prošlosti da se pijaca nadziđuje, da bude u staklu jer ona ima svoj duh i mora da ostane onakva kakva jeste, samo bolje uređena – istakao je Vesić i zahvalio rikovodstvu „Gradskih pijaca” koji na tom projektu predano radi.

Gradski menadžer je objasnio da se rekonstrukcija odvija u četiri faze. U prvoj će biti uklanjeni lokali iz Ulice Maksima Gorkog i napravljeni novi.

– U drugoj fazi, koja će početi krajem ove ili početkom sledeće godine, radićemo novi prostor koji će biti zatvoren između dve kapije pijace, u trećoj ćemo rekonstuisati postojeću zatovrenu halu, a u četvrtoj rekonstruišemo deo sa kamenim kockama. Kada to završimo Kalenić pijaca će biti funkcionalna, komfona, neće biti nereda oko pijace, jer će istovremeno biti rekonstruisana Njegoševa ulica, odnosno deo između Kursuline i Nevesinjske. Tu će se uraditi urbani skver koji će biti i ulaz u pijacu – kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, izabrano je najbolje rešenje za ueđenje pijace koje ne podrazumeva rušenje čitave pijace, već da ona u nekoliko faza bude uređenja na pravi način.

Ivan Sočo je naveo da je prethodna godina bila godina konsolidacije poslovanja, te da sada „Gradske pijace” žele da ostvarena sredstva vrate građanima upravo na ovaj način.

– Uporedo sa radovima na ovoj pijaci radovi se izvode i na asfaltiranju Cvetkove pijace i Bajlonijeve, popločavanje Zemunske pijace, na pijaci Dušanovac i na Banovom brdu se uređuje deo za prodaju namirnica životinjskog porekla, to je urađeno i u Mirijevu, a na Skadarliji su mlečne hale urađene – zaključio je Sočo i dodao da to gradsko preduzeće predano radi na uređenju svih gradskih pijaca.