Nakon “dvostrukog” i “TROSTRUKI MUTANT”: NOVI SOJ KORONE sa “čudnom kombinacijom gena” STIGAO U EVROPU

Britanske zdravstvene vlasti upozorile su javnost na širenje novog soja korona virusa, sa "čudnom kombinacijom gena" u Jorkširu.

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Ovaj soj označen kao “trostruki mutant” izazivao je zabrinutost u javnosti.

Indijski soj virusa, koji je napravio haos u Indiji, već je prisutan u Britaniji i izaziva konstantno povećanje broja slučajeva u Londonu, i na još nekoliko mesta u zemlji. Pojava ove nove, potencionalno opasnije varijante, mogla bi da ugrozi najavljeno otvaranje zemlje, piše “Blic”.

Nemačka je iz tog razloga objavila kako je uvela karantin za sve putnike iz Britanije, u strahu od širenja novih varijanti na nemačkom tlu.

Velika Britanija je jedna od nekolicine zemalja u svetu u kojima se masovna vakcinacija sprovodi uspešno i koje su uspele da broj slučajeva koronavirusa drastično smanje i dođu na sam prag izlaska iz pandemije.

Međutim, iako je britanski premijer Boris Džonson obećao da će se zemlja potpuno otvoriti u junu, nova otkrića medicinskih stručnjaka bacaju senku na ovu optimističnu prognozu.

Naime, ministarstvo zdravlja je objavilo kako su u Jokširu i Hamberu utvrdili širenje nove, daleko zaraznije varijante koronavirusa, kolokvijalno nazvanu “trostruki mutant”. Od ove varijate, kojoj su dali naziv “jokširska”, a u stručnoj javnosti kao AV.1, obolelo je 49 osoba u ove dve britanske provincije.

Po stručnjacima, ovaj novi soj sadrži tri mutacije – dve koje se sreću kod varijante iz Južne Afrike i ranije poznatog britanskog soja i jedna, potpuno nova, nazvana N439K, za koju se pretpostavlja da ima veze sa sposobnošću da zaobiđe imunski odgovor ljudskog organizma.

Ministarstvo zdravlja je zato ovu varijantu uvrstilo među varijante na koje se obraća posebna pažnja.

Ipak, kako je ova varijanta nova, odnosno otkrivena tek krajem aprila, naučnici nisu sigurni koliko je ona virulentnija u odnosu na ranije poznate sojeve, koji su odavno u cirkulaciji.

Doktor Kevin Smit, iz Ministarstva zdravlja, umirio je malo javnost tvrdnjom da ova nova varijanta nije “posebno zaraznija”.

“Oboleli od ove varijante nisu teže bolesni od drugih zaraženih korona virusom. Nismo previše zabrinuti”, istakao je on.

Dr Greg Fel, direktor instituta za javno zdravlje iz Šefilda je pozvao javnost “da ne paniči.”

“Nema razloga da verujemo da je ova varijanta zaraznija ili da se lakše prenosi. Takođe, nema dokaza da je otporna na zaštitu koju telu pružaju vakcine”, kazao je on.

Ipak, poučeni iskustvima iz Indije, koja ima muku sa sopstvenom verzijom “trostrukog mutanta”, Britanci se s pravom plaše onog što bi se moglo desiti ako bi se ovaj soj pokazao kao virulentan.