Nakon Stefana Nemanje Beograd dobija JOŠ JEDAN SPOMENIK! Evo GDE i ČEMU ĆE BITI POSVEĆEN (FOTO)

Grad Beograd će ove godine dobiti spomenik „Večna vatra” koji će biti postavljen na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na jučerašnjem potpisivanju ugovora o donaciji.

Beograd
Pixabay.com

Skulpturno-arhitektonska kompozicija „Večna vatra” nalaziće se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje februara 2020. godine, kada je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu zvanično boravio u Beogradu.

Inicijator je Ruski dom u Beogradu, uz podršku Fondacije „Besmrtni puk” i donatora „Srbijagasa”, „Gazstrojproma” i kompnaije IDC iz Beograda.

Vesić je tom prilikom podsetio da ove godine svet obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

– Grad Beograd će dobiti spomenik večne vatre kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta. Srbija i Rusija su ponosne na svoju antifašističku prošlost, a naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet. Svako dete treba da zna da je za njegov život u slobodi zaslužan neko ko je tu slobodu platio najvišom mogućom cenom, svojim životom. Spomenik zato nije samo simbol stradanja već i simbol večnog života, stremljenja ka slobodi, što je duboko ukorenjeno u tradiciji oba naroda – rekao je Vesić.

Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je zahvalio ruskim prijateljima što su uvek bili uz Srbiju, i to u najtežim trenucima u našoj istoriji. On je podsetio da smo zajedno vodili mnoge ratove i bitke, a da sada zajedno težimo nastavku saradnje zasnovane na međusobnom poverenju i uvažavanju.

– Politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije dostigla je najviši nivo u istoriji zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu. Rusija je jedan od naših najvažnijih političkih partnera i ključni oslonac u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije – naveo je Vesić, podsećajući da je naša zemlja jedini kandidat za članstvo u Evrospkoj uniji koja nije uvela sankcije bratskoj Rusiji.

Istovremeno, Srbija jača prijateljstvo sa svetskim silama i na istoku i na zapadu, čuvajući svoju nezavisnost u odlučivanju, što je Vučićeva državna politika koja garantuje zaštitu ključnih, državnih i nacionalnih interesa Srbije, a takođe i doprinosi jačanju privrednih i ekonomskih kapaciteta, kao i stvaranju šansi za bolji život svih građana, naglasio je Vesić.

– To možemo da postignemo samo ako razvijamo ravnopravnu saradnju sa Vašingtonom, Moskvom, Briselom, Pekingom i svim drugim partnerima. Srbija je danas okrenuta izgradnji bolje budućnosti, ali to je nemoguće ako ne poštujemo prošlost. Zato je današnji dan važan po tome što pokazujemo da smo ponosni na svoju istoriju i da se, uprkos brojnim spoljašnjim i unutrašnjim pritisicma, nikada nećemo odreći našeg identiteta niti naših prijatelja – kazao je Vesić.

On je zahvalio ruskim prijateljima i donatorima koji su omogućili da Beograd dobije ovaj spomenik.

– Beograd su u svojoj 7.000 godina dugoj istoriji gradili mnogi narodi i zato je on i keltski i ilirski, i vizantijski i rimski, austrijski i, naravno, slovenski. Jedan od tih naroda je i ruski narod zbog čega sa posnom kažemo da je Beograd i ruski. U njemu ima mnogo građevina koje su ruske arhitekte gradile, posebno u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, i ostavile trag u našem gradu. Zbgo toga se svi Rusi koji žive u Beogradu osećaju kao kod svoje kuće, jednako kako se mi osećamo kada odemo u Moskvu – rekao je Vesić.

Vesić je na kraju ukazao da stalna borbenost i težnja za ostvarenjem slobode i pravde odlikuju beogradaski duh i danas, a taj beogradski duh je delom i ruski.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će spomenik „Večna vatra” biti kruna saradnje dveju država u godini obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

Prema njegovim rečima, spomenik će biti simbol sećanja na žrtve iz prošlosti, odupiranja izazovima današnjice, ali i simbol trajnosti naših tradicija.

Aleksandar Bocan-Harčenko je precizirao da se izgradnja spomenika pokreće na inicijativu predsednika Srbije i Rusije, uz veliku angažovanost Ruskog doma u Beogradu.

– Spomenik predstavlja trajnost naših slobodarskih tradicija, kao i naše zajedničke antifašističke vrednosti. Ministar Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić su na najbolji način kazali da niko neće poljuljati naše tradicionalno prijateljstvo, bratsku saradnju, razumevanje i uzajamnu pomoć – ponovio je ruski ambasador.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da nikada u svojoj istoriji Srbija nije imala bližeg prijatelja od Rusije i da niko nikada to prijateljstvo neće moći da naruši, jer je ono iskovano u najtežim vremenima.

– To pokazuje i ovaj spomenik „Večna vatra” koji simbolizuje zajedničko stradanje u borbi za slobodu. Rusija je bila uz Srbiju u oba svetska rata, kao i tokom NATO bombardovanja, a i danas nam pruža najveću podršku po pitanju Kosova štiteći međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije – rekao je Popović i dodao da će Srbija nastaviti da razvija najbolje odnose sa Rusijom u svim segmentima, a jedan od njih je negovanje kulture sećanja na našu zajedničku prošlost.

Direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova podsetila je da je početkom godine položena kapsula zemlje iz Sankt Peterburga u temelj skulpturno-arhitektonske kompozicije „Večna vatra”, te da je veoma simbolično da će krajem ove godine, kada slavimo 75 godina pobede nad fašizmom, „Večna vatra” biti postavljena upravo na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda.

– Istovremeno će se ceremonija paljenja večne vatre obaviti i u Moskvi, kod zidova Kremlja na grobu Neznanog junaka. To će biti naše sećanje na zajedničku borbu – rekla je Nadežda Kuščenkova i izrazila zahvalnost zbog prihvatanja inicijative Ruskog doma da se podigne spomenik „Večna vatra” u Beogradu.

Direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović je naveo da je jedna od najvažnijih stvari nakon pokušaja revizije istorije upravo ovaj projekat kao deo obeležavanja oktobarske „proslave slobode”, odnosno predstavlja povezano obeležavanje oslobođanja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– Srpski narod se danas bori za identitet, slobodu i pravo da se ekonomski razvija, kao i da bude ono što jeste. Ukoliko se osmisle pravilne akcije koje za cilj imaju obnovu spomenika i prikaz srpske žrtve, sve socijalno odgovorne kompanije učestvovaće u tome. To treba da bude naš zajednički zadatak – naglasio je on.

Na ovom događaju pročitano je pismo direktora kompanije „Gazstrojprom” Stanislava Anikejeva u kome se navodi da je za tu kompaniju velika čast što učestvuje u realizaciji ovog „patriotskog projekta” i što im je pružena mogućnost da Srbiji poklone ne samo spomenik već i najvažniji simbol – večnu vatru iz samog srca Rusije, koja će sada goreti u Srbiji.

– To je delić sećanja na našu zajedničku i herojsku prošlost i veliki podvig svih poznatih i bezimenih heroja koji su pali u borbi protov fašizma za slobodu. Neka večna varta uvek čuva i osvetljava neuništivo prijateljstvo naših naroda i neka svim narednim pokolenjima da nadu za bolju budućnost pod mirnim nebom – navodi se u pismu Anikejeva.