NAKON VELJE PALI I KAVČANI: Jezivi detalji policijske akcije u Kotoru

Izvor iz crnogorske policije kaže da će "kavčani" biti saterani u ćošak i da će morati da dokažu kojim novcem su kupili slike, ali i sve druge vrednosti koje poseduju.

Printscreen Youtube/MUP

Naoružani specijalci crnogorske policije sa fantomkama upadom u stanove Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, vođa “kavačkog klana“, i drugih pripadnika te grupe u istoimenom naselju Kotora, u popodnevnim satima u nedelju, pronašli su umetničke slike velike vrednosti. Vrlo je verovatno da su slike “kavčani” kupovali od nelegalnog novca, stečenog prodajom droge, i to će biti predmet opsežne istrage.

Izvor iz crnogorske policije kaže da će “kavčani” biti saterani u ćošak i da će morati da dokažu kojim novcem su kupili slike, ali i sve druge vrednosti koje poseduju. Pronađena umetnička dela i ostale predmete sumnjivog porekla policajci su odneli sa sobom, kao privremeno oduzete stvari.

Inspektori i policajci su upadom u stanove u kojima su zatekli mnogo vrednih slika odmah posumnjali da se radi o ukradenim umetničkim delima iako su ih kriminalci ubeđivali da su umetnička dela dobili na poklon od prijatelja, pokazujući im da poseduju i sertifikate. Legalnost novca će svakako biti predmet dokazivanja, ali neće biti lako dokazati da su nelegalno stečeni iznosi išli na kupovinu slika i da su kriminalci na taj način prali pare, odnosno uvodili ih u legalne tokove – nezvanično otkriva dobro obavešteni sagovornik.

Na udaru Sektora za borbu protiv kriminala, koji je nedavno napravljen spajanjem Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sa Sektorom kriminalističke policije, pojačanog policijskim specijalcima, prvo se našla zgrada šefa mafije Radoja Zvicera, koju su oko 16.30 oklolili i onda upali u nju.

Svuda po okolini bila je policija i kraj je bio zatvoren do večernjih sati.

Policajci su pretresali stanove članova “kavačkog klana”, od najviše rangiranih do najnižih poput telohranitelja. Pretreseni su i svi njihovi automobili u potrazi za drogom, oružjem i predmetima iz raznih krivičnih dela za koja se sumnja da su oni počinili.

U zgradi koja je prekjuče pretresana pre dva meseca su boravili Veljko Belivuk i Marko Miljković, gde su lumpovali do zore na Zvicerovoj slavi, posle koje su se desili potresi u crnogorskom i srpskom podzemlju, kao i hapšenja mafijaša.

Ispituje se veza s beogradskom krađom

Detaljnom proverom se utvrđuje da li među pronađenim vrednostima u stanovima mafije u Kavačima ima i predmeta koji su ukradeni iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Ta mogućnost se ispituje budući da je srpska ministarka kulture i informisanja Maja Gojković nedavno izjavila da je beogradski muzej iz kojeg su ukradeni i predmeti koji su pripadali dinastiji Obrenović verovatno poharala jedna navijačka grupa. Istovremeno, srpska policija je u krađi zlata i drugih vrednosti iz muzeja uhvatila muškarca koji je noću obezbeđivao taj objekat i on je, prema prvim rezultatima istrage, bio nateran da plen nosi ekipi Velje Nevolje.

Abazović: Ovo je bila sigurna luka kriminalaca

Iako još nisu zvanično objavljeni rezultati jučerašnje akcije, potpredsednik crnogorske vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović je javno pohvalio akciju, poručivši da je mafiji odzvonilo.

Već predugo je ovo bila sigurna luka kriminalaca, ali je s tim završeno. U Crnoj Gori više neće biti mesta za mafiju. Vlada će građanima vratiti mir koji godinama nisu imali zbog kriminalaca, nego su strepeli da ih, dok šetaju i uživaju s porodicom i prijateljima, slučajno ne pogodi metak ili zadesi neka eksplozija. Pozdravljam akcije UP i čestitam svim pripadnicima te institucije, na kojima je veliki teret posla kojim se bave – rekao je Abazović.

Iz Uprave policije Crne Gore najavili su obračun i s drugim kriminalnim grupama i s njima povezanim osobama i onima koji su u policijskoj evidenciji označeni kao bezbednosnointeresantni.