Nanoviji korona presek: Danas manje novozaraženih, veći broj preminulih

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 103 obolelih.

Pixabay.com/Kolaž

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.470​ građana od kojih je 2.146 novozaraženih. Preminulo je 30 pacijenata.

Dan ranije na korona virus testirano je 14.007 građana od kojih je 2.504 bilo novozaraženo. Preminulo je 29 pacijenata, a na respiratorima je bilo 100 obolelih.

– Virus se navikao na ljude, ljudi na virus. Verujem da će proleće doneti olakšanje, ali podsećam da je još uvek epidemiološka situacija nesigurna, i da omikron nije baš “lagan” za svakoga – kaže prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Prof. dr Tiodorović je govorio i o četvrtoj dozi vakcine i kome se ona preporučuje.

– Smatram da je potrebno već razmišljati o uvođenju četvrte doze i to baš za tu kategoriju stanovništva koja je najugroženija. Svakako, mi pratimo sve što se dešava u svetu i u ovom trenutku se niko nije opredelio za masovnu vakcinaciju četvrtom dozom, niti smatram da će toga biti. Ali, za ovu kategoriju stanovništva koje sam pomenuo, njima će četvrta doza biti potrebna jer se pokazalo da oni koji su vakcinisani ipak lakše podnose koronu i imaju manje šanse da dobiju tešku kliničku sliku i dospeju u intenzivnu negu – navodi Tiodorović.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nalazimo u fazi opadanja aktivnosti koronavirusa, ali da je epidemijska situacija i dalje nesigurna.