NAPADI SVE ČEŠĆI: Evo šta raditi ako vas UJEDE PAS

Kažu da je pas najbolji čovekov prijatelj - i verovatno jeste, ali dešava se, nažalost, i da napadne čoveka, u različitim situacijama...

pixabay.com

Sve češće čujemo vesti da su psi nekoga napali – koliko juče u srpskim medijima osvanula je vest da je u Šidu pas napao devojčicu na biciklu i ujeo je za ruku.

Kažu da je pas najbolji čovekov prijatelj – i verovatno jeste, ali dešava se, nažalost, i da napadne čoveka, u različitim situacijama. Svima nam se desilo da ponekad na ulici ili u parku, naletimo na psa koji nam deluje preteće, agresivno, a mnogima se desilo i da ih ujede.

Kako se zaštititi od napada pasa, šta uraditi u situaciji kada pas napadne, ispričao je međunarodni kinološki sudija dr sc Nenad Milojević.

Želeo bih da poželim brz oporavak svima koji su povređeni, zatim da naglasim da deo odgovornosti za njihove povrede leži na nama koji smo vlasnici pasa, na nama koji smo kinološke sudije. Odbraniti se od psa u tom trenutku, bez obzira na veličinu psa, zavisi od mnogo faktora – koliko ste vi utrenirani i sposobni, koncentrisani, da li imate ili nemate neko priručno sredstvo… Ali ako analiziramo ovog dedu šta je uradio, ne znam da li je to instinktivno, ali taj položaj fetusa ili taj položaj tela u jajetu kako se zove u samoodbrani je deo koji nas najviše štiti od povreda. To je položaj kornjače, u kojem smo mi skroz skupljeni, na kolenima, ruke su na glavi da zaštitimo glavu, šake su na temenu – rekao je Milojević.

On je istakao i da, da li će pas napasti, umnogome zavisi od našeg ponašanja, pa je izdvojio i situaciju iz studija.

Imate kolegu u bekstejdžu koji je jedini pitao “izvinite, da li mogu da pomazim psa”. Drugi su ga mazili bez toga, po navici onih tamo. Samo ovde da rešimo situaciju i videćete koliko ima faktora koji utiču” – rekao je Milojević, a dreser Srđan Vidanović se na to nadovezao:

Jedna od grešaka koju ljudi prave je to što psa smatraju javnim dobrom. Sprečiti takve stvari i incidente moguće je samo kroz edukaciju.

Šta kada vas pas pojuri

Kinološki sudija kaže da je teško dati jednostavan i konkretan odgovor šta uraditi kada vas pojuri pas, jer su situacije različite.

Vrlo je teško odgovoriti na to pitanje jer je pas i jorkšir terijer i irski vučji hrt, a vaše gabarite i psihofizičke sposobnosti ne poznajem da bih vam prepisao recept za kolač – našalio se i dodao:

Jedna od stvari to što ste vi rekli jeste – da se sagnete kao da ćete da uzmete kamen. Naravno, za sve one pse koji imaju negativna iskustva sa tim, a zamislite ako je taj na to još dodatno razdražljiv ili ako je negde pobegao sa lanca pa je dodatno agresivan? Da li ćete ga time još više razdražiti? – upitao je, pa dodao da je jedino rešenje u preventivi i represivi za one koji ne poštuju pravila.