NAPADNUT SVEŠTENIK NA KOSOVU: Albanci mu napravili zasedu, pa zapretili kalašnjikovim!

Klina
Wikipedia

Grupa Albanaca presrela je i napala vozilo pravoslavnog sveštenika Stevana Markovića, u selu Žač, na putu za Osojane kod Istoka.

 

Otac Stevan Marković je ispričao RTS-u da je u jutarnjim satima pre podne, kolima, sa ženom i decom, naišao na blokadu puta koju su mu postavili članovi albanske porodice Keljmendi.

 
– U mestu Žač posred puta je bio kombi sa otvorenim vratima, a dodatno pored je stajao čovek koji je prosipao vodu, tako da je put bio potpupno blokiran. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da je to blokada za mene za moju porodicu – naveo je otac Stevan.

Kaže da su mu polomili staklo na automobilu, a kada su žena i deca vrisnuli u plač, onda je krenuo da zaobiđe blokadu na putu.

Čuo je da jedan od okupljenih Albanaca viče “kalaš, kalaš” (skraćenica za automatsku pušku) i da je drugi otrčao prema kući.

Sveštenik je uspeo da zaobiđe kombi na putu i stigne do sedišta parohije u Osojanu, odakle je pozvao policiju.

Policija je uzela izjave od njega i okupljenih Albanaca, ali sveštenik Marković ne zna šta je dalje preduzela.

Sveštenik Marković je u ponedeljak služio na temeljima porušene crkve u selu Petrič, kada je grupa Albanaca napala okupljene Srbe. Tada su od napada kamenicama povređene tri osobe.

Stevan Marković je sveštenik u Osojanu, koje je najveće povratničko mesto u opštinama Istok i Klina.

Istovremeno, Eparhija je najoštrije osudila najnoviju seriju incidenata, koji ukazuju na višestruko pogoršanje bezbednosne situacije u kojoj živi srpski narod sa svojom Crkvom na Kosovu i Metohiji.

Tim povodom Eparhija je pozvala nadležne institucije na Kosovu i Metohiji da poštuju postojeće zakone i zaustave eskalaciju etničkog nasilja i netolerancije.

– Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji, verifikovano je i najnovijim izveštajem Stejt departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa vernicima pojedinim objektima i ukazuje na često kršenje postojećih zakona koji regulišu prava SPC i nevećinskih zajednica na ovom prostoru – poručuje se u saopštenju.