NAPETA SITUACIJA: Odluka političkog vrha Nemačke ostavila građane u ŠOKU

Anegret Kramp-Karenbauer, koju je nemačka kancelarka Angela Merkel odredila kao svoju naslednicu, neće se kandidovati za najvišu funkciju u Nemačkoj.

Nemačka zastava
Pixabay.com

Kramp-Karenbauer je objavila danas, a preneli su nemački mediji, da se povlači s mesta predsednice Hrišćanskodemokratske partije, kao i da njena odluka stupa na snagu odmah.

Prema izvorima Rojtersa, Kramp-Karenbauer neće se kandidovati ni za mesto kancelara 2021, kada budu bili održani izbori. Istovremeno, agencija ističe da je Merkelova insistirala na tome da Kramp-Karenbauer ostane na mestu ministarke odbrane.

Podsetimo, ona je nedavno bila u centru političkog skandala zbog kog je sazvan hitan sastanak vladajuće koalicije kojim je predsedavala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Jedina tema okupljanja bilo je pitanje budućnosti koalicije posle političkog potresa na izborima u pokrajini Tiringiji kada je izabran premijer iz redova krajnje desnice, uz pomoć desničarske Alternative za Nemačku, ali i CDU.

Socijaldemokrate traže odgovor i odgovornost Hirišćansko-demokratske unije i kritikuju rukovodstvo Anegret Kramp-Karenbauer, naslednice Merkelove na čelu CDU.