NAPETO: Specijalna policija MUP RS ušla u zgradu gde su izborni listići

Policija
Twitter/@action9/Printscreen

Specijalna policija MUP-a Republike Srpske ušla je u zgradu gđe se nalazi izborni materijal, tvrdi član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, a portparolka CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da je u pitanju preventiva zbognarušavanja bezbednosti.

 

“Želim da vas obavestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u prostorije Opštinske komisije u Sebrenici, da je pod njihovom kontrolom izborni materijal, da se od juče čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom”, kazao je Arnautović, prenela je reginalna N1TV.

Simojlović u izjavi za N1 je kazala da se pripadnici MUP-a nalaze u zgradi kako “ne bi došlo do narušavanja stanja sigurnosti”.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

“Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost, u najmanju ruku, trebala da se uključi da vidimo o čemu se radi”, rekao je Arnautović i dodao: “Mi još uvek nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavestim. Mi trenutno imamo sednicu Kolegijuma. Nisam ovlašćen iz CIK-a da dajem bilo kakve zvanične izjave, ali želim kao pojedinac da obavestim javnost o ovim događajima”, kazao je Arnautović.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.879 glasova, sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine (SO) Srebrenica imaju 3.334 glasa.

Duraković ima 1.631 glas do sada, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

Trenutno su za načelnika opštine Srebrenica prebrojana 23 od 27 biračkih mesta u toj opštini, dok su za SO Srebrenica prebrojana dva biračka mesta manje, odnosno 21 od njih 27.

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore je istakao u ponoć.Ukupno pravo glasa u odsustvu i onih koji glasaju poštom ima oko 3.300 građana.