NAPOKON DOBIO SPOMENIK: Ko je bio Rus koji je zauvek zadužio Beograd?

Ministar kulture i informisanja vladan Vukosavljević ocenio je danas da je ruski arhitekta Nikolaj Krasnov ostavio dubok trag u Beogradu i dao značajan doprinos u formiranju novog ruha prestonice.

Beograd
Printscreen

Vukosavljević je u Starom dvoru na izložbi o životu i delu Krasnova, a čiji je spomenik otkriven na Malom Tašmajdanu u neposrednoj blizini Arhiva Srbije, zgrade koju je Krasnov projektovao, kazao da je arhitekta Krasnov bio “jedan od najboljih u svojoj oblasti“.

Ujedno je ovo i prvi spomenik jednom arhitekti u Beogradu.

– Ovaj umetnik koji je obraćao pažnju na svaki detalj na monumentalnim objektima koje je projektovao menjao je izgled Beograda i u grad koji je rastao utisnuo pečat elegantne, snažne prestoničke arhitekture – rekao je Vukosaveljević, a saopštilo to ministarstvo.

On je naveo da su u periodu nakon Velikog rata, “vremenu teškom i za ruski i za srpski narod”, pružili ruku podrške jedni drugima i zajedno savladavali teškoće tog perioda.

– Ruski emigranti našli su prijatelje i novi dom u Srbiji, a mi smo dobili vrhunske inženjere, lekare, intelektualce i umetnike, čestite, pametne i vredne ljude koji će u decenijama posle turobnih godina svetskog sukoba doprineti izgradnji blistavog lica prestonice i drugih gradova Srbije i obogatiti Srbiju dragocenim eliksirima nauke i kulture – kazao je Vukosavljević.

On je dodao da nije slučajno da je “veliki broj Rusa u tudjini upravo Srbiju izabrao za svoju drugu domovinu”.

– Danas, kada obeležavamo 80 godina od smrti arhitekte Nikolaja Krasnova naš grad dobiće još jedan spomen na njega. Upravo kod zgrade koju je sam projektovao, spomenikom Krasnovu odaćemo zahvalnost i počast što je došao u Srbiju, u njoj našao novi dom i u nju preneo svoj raskošni umetnički i inženjerski dar, koji je štedro delio sa drugima – zaključio je Vukosavljević.

Činu otkrivanja spomenika u Malom Tašmajdanu prisustvovali su ministar Vukosavljević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Spomenik predstavlja figuru ruskog arhitekte, koji sedi za stolom.

printscreen

Krasnov je projektovao mnoge najvažnije administrativne zgrade u Beogradu kao što je Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije (današnja zgrada Vlade), Palata Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda (današnje Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije), ili Državni arhiv – samo su neka od velikih zdanja koja je Krasnov projektovao u Beogradu.

Prema njegovom projektu obnovljena je Crkva Ružica na Kalemegdanu, kao i dva istorijska enterijera: unutrašnjost Starog dvora na Dedinju i Doma Narodne skupštine.

Njegovo poslednje delo od velike važnosti za Srbiju je mauzolej-kosturnica na ostrvu Vidu, spomen na srpske vojnike izginule posle prelaska preko Albanije.