NAPOKON PRIVEDENA SRPKINJA SA POTERNICE: Uhapšena dok je pokušavala da pređe granicu

Stejkovićka je lišena slobode 11. februara na graničnom prelazu Horgoš prilikom ulaska u Srbiju.

hapšenje
Pixabay.com

Svrljižanka Lidija Stejković (49) pravosnažno osuđena na dve i po godine zatvora jer nije prijavila ubistvo svog prijatelja Momčila Stevanovića (59) iz Galibabinca, uhapšena je po poternici Osnovnog suda u Nišu jer se u zakonom predviđenom roku nije javila na izdržavanje kazne.

Stejkovićka je lišena slobode 11. februara na graničnom prelazu Horgoš prilikom ulaska u Srbiju.

Ona se na granici pojavila oko 11 sati, bukvalno par sati nakon što je za njom raspisana poternica. Granična policija je prilikom provere ličnih podataka ustanovila da se radi o licu koje se potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne i uhapsila je. Čim su završene zakonom propisane formalnosti, ona je sprovedena na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod za žene u Požarevac – navode sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Stejkovićki će u zatvorsku kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u niškom KPZ od 18. novembra 2016. godine do 21. decembra 2017. godine kao i kućni pritvor od 21.2017. do 5.04. 2018. godine koji joj je ukinut nakon izricanja prvostepene presude.

Objavljuje Lidija StejkovicSrijeda, 23. rujna 2015.

Momčilo Stevanović je tokom razbojništva svirepo lišen života u noći između 7. i 8. novembra 2016. godine u svojoj kući.

Lidiji je suđeno što, kako je sud obrazložio, nije prijavila teško ubistvo iako je znala da je prilikom razbojništva prema oštećenom primenjena sila i izvršeno krivično delo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 30 do 40 godina.

Ona se nalazila na licu mesta što su dokazale mrlje krvi sa njenih farmerica, koje su po nalazu veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića nastale jer je stajala u blizini osobe koja je krvarila iz otvorenih povreda.

Lidija je najpre terećena za pomaganje u teškom ubistvu, ali ta optužba nije dokazana pa je aprila 2018. godine osuđena na godinu i po dana samo zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca. Tokom ponovljenog suđenja 2019. godine, izrečena joj je istovetna kazna ali i na tu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana pa je Apelacioni sud novembra prošle godine presudu preinačio i izrekao joj zatvorsku kaznu od dve i po godine zatvora.