“NAPRAVILI SMO SR**E, kako li se samo Vučić osećao”: Francuske novine oštre nakon skandala sa rasporedom sedenja

Protokol Jelisejske palate napravio je nedopustivu grešku kada je smestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine u Parizu i van objektiva tv kamera tokom proslave 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, piše Figaro i podesća da je Srbija u tom ratu izgubila 1,2 miliona dece.

Beta/AP

Jedan od članova protokola Jelisejske palate rekao je da su “napravili sr***” prilikom raspoređivanja zvanica za ceremoniju 11. novembra, navodi se u tekstu zamenika direktora Figaroa, Žan-Kristofa Buisona.

Dok su oko domaćina ceremonije, predsednika Emanuela Makrona bili predsednici savezničnih zemalja iz Prvog svetskog rata, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, jedan čovek, “inače ogroman rastom”, morao je da sedne sa ostalim zvanicama, preko puta.

Ime tog čoveka, navodi Buison, je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

“DOK SU SRBI GINULI, KOSOVO NIJE POSTOJALO”: Francuska političarka šokirana odnosom prema Srbiji (VIDEO)

Podsećajući na istorijske prijateljske veze Francuske i Srbije, zemlje koja je izvojevala i prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu na Ceru, Buison piše da je Francuska odlučila da Srbiju ponizi ovog 11. novembra.

– Možemo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao kada je preko puta video između američkog predsednika Donalda Trampa, ruskog predsednika Vladimira Putina i Makrona, nasmejanog turskog predsednika Redžepa Erdogana ili predsednika Kosova Hašima Tačija – piše list.

Iako je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni uputio izvinjenje, koje je Vučić prihvatio, postupak Pariza izazvao je nezadovoljstvo u Beogradu, gde je za 6. decembar najavljena poseta Emanuela Makrona.

Vučić je obećao “grandiozan doček” i rekao da se Srbija neće obrukati u obeležavanju istorijskog prijateljstva Srbije i Francuske, piše zamenik direktora Figaroa.