NAPRAVIO SKANDAL: Haradinaj optužio Vučića,Ramu i Tačija za pokušaj pljačke od DESET MILIJARDI EVRA

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je sprečio pljačku 10 milijardi evra, plan koji bi, prema njegovim rečima, bio realizovan podelom Kosova.

Ramuš Haradinaj
Beta

Za to je okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Albanije Edija Ramu, koji su prema njegovim rečima bili tvorci plana podele, piše Oranjuz a preneo je Kossev.

Haradinaj je naveo da je tajni razlog političke krize na Kosovu bila budućnost rudnika Trepča u Mitrovici.

– Sa investicijom koja ne prelazi 140 miliona evra, Trepča daje neto dobit od oko 500 miliona evra godišnje, za 20 godina pravi 10 milijardi evra, u čemu Kosovo i Srbija treba da uživaju – rekao je Haradinaj.

Izjavio je i da je sprečio pljačku i ponovio navode da je trojac Vučić, Tači i Rama začetnik plana za podelu Kosova.

– Zaustavio sam pljačku od 10 milijardi evra, koja bi se realizovala kroz plan podele Kosova. To je bio tajni ekonomski cilj u planu razmene teritorija izmedju Kosova i Srbije. Tači, Vučić i Rama bili su partneri u realizaciji ove šeme. Ali zaustavio sam ovu pljačku i rudnik Trepča, danas već dva meseca, pripada samo Kosovu –rekao je Haradinaj.

Izjavio je da je i ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj radio protiv Kosova, “dok se Ditmir Bušati odupirao planu podele dok ga nisu uklonili i na njegovo mesto doveli Cakaja, koji je bio vrlo aktivan, medjunarodno promovišući projekat”.

Rekao je još da su ga na ostavku prisilili “medjunarodni, ali i unutrašnji faktori” ne navodeći detalje.

Predsedniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju je poručio da greši ukoliko ukine taksu od 100 odsto koju je njegova vlada uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o balkanskom šengenu, izjavio je da bi to bez Kosova bila veoma velika greška.