Legenda rokenrola Čak Beri preminuo je u svojoj kući u okrugu Sent Čarls u Misuriju u 90. godini, preneli su svetski mediji.

 

Policija okruga Sent Čarls objavila je na zvaničnoj Fejsbuk stranici da su oko 12.40 sati po lokalnom vremenu odgovorili na hitan poziv upućen iz doma pionira rokenrola.

U kući smo zatekli beživotno telo muškarca, ali ni nakon ukazivanja prve pomoći, nažalost, nismo mogli da ga povratimo. Smrt devedesetogodišnjaka je proglašena u 13.26 sati – saopštila je policija, a prenosi britanski “Gardijan”.

Oni su naglasili da je porodica preminulog zamolila za poštovanje njihove privatnosti.

Tokom neverovatne i duge karijere, Beri je imao niz hitova, uključujući i klasike poput “Roll Over Beethoven”, “Johnny B. Good”, “Rock’n’Roll Music”, “Maybellene”, “Browned-Eyed Handsome Man”, “Carol”…

Dobitnik je nagrade “Gremi” za životno delo 1984. godine, a dve godine kasnije uvršten je među velikane “Rokenrol kuće slavnih”. Na listi najboljih svetskih gitarista magazina “Tajm” Beri je bio na sedmom mestu, a njegova “Johnny B. Good” uvrštena je među 100 najboljih gitarskih pesama svih vremena.

Opisujući Berijev uticaj, Džon Lenon je jednom samo kratko rekao: “Ako biste pokušali da rokenrolu date drugo ime, mogli biste da ga nazovete Čak Beri“.

Njegov zaštitni znak bio je i neponovljivi “pačji hod” koji je izvodio svirajući na sceni. Beri je svirao do poslednjih dana života, a za 2017. godinu pripremao je i novi album jednostavno nazvan “Chuck”.