“NAROD IH MNOGO VOLI”: SNS razmatra raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke (SNS) ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Aleksandar Vučić
BETA

– Tačno je da sam sinoć imao sastanak sa ljudima iz SNS u koje imam najveće poverenje. To je jedino tačno. Redovni izbori su 2020. godine ali ako pritisak bude veliki i ako ljudi budu želeli izbore, jer ih narod mnogo voli… ne mogu da sasvim isključim mogućnost da izađemo u susret onima koji to hoće – rekao je Vučić.

On je novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da ne želi da, kao bivša pokrajinska vlast Vojvodine pod vođstvom Bojana Pajtića, vlada i u momentu kada ima podršku pet ili šest odsto, iako su izbori na redu 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje albanskog novinara pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prizna Kosovo, Vučić je rekao da Beograd želi da razgovara sa Albancima o kompromisu ali da treba da se zna da i Srbija ima svoje interese i Kosovo ne doživljava kao nezavisnu i suverenu državu.

– Mi hoćemo da napravimo kompromis. Ali mora neko i u svetu u među Albancima da shvati da Srbija ima svoje interese i svoje ljude. Ne može to da bude spisak vaših lepih želja, pa da pitate kada će nas Amerikanci naterati da to uradimo. Ako to čekate – nećete nikada dočekati. Nema te sile koja će Srbiju naterati da prizna nezavisnost. Moramo da razgovaramo i da rešenja budu bolna i za vas i za nas. Sve drugo nisu rešenja – rekao je on.

Vučić je dodao da je nemoguće rešenje po kojem bi Albanci bili srećni a Srbi nesrećni, već samo ono po kojem će obe strane biti nesrećne.

– Sve drugo nije rešenje i ne može biti. Samo ćemo kopati dublje rovove, a ja se nadam ne one vojne nego političke, a nama trebaju mir, sigurnost i bolji odnosi – rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da i Beograd i Priština moraju da delimično odstupe od svojih polaznih pozicija, jer je to smisao kompromisa.

On je ponovio da će Srbija biti u izuzetno teškoj situaciji ako dođe do prijema Kosova u Interpol i formiranja Vojske Kosova.

– Gledaćemo da se takve stvari ne dogode a kada se dogode, donosićemo odluke. Naš posao je da taj najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju ne bude na sceni, ako do toga dođe bićemo u izuzetno teškoj poziciji – kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje makedonskog novinara kako će eventualni ulazak Makedonije u NATO uticati na poziciju Srbije, Vučić je rekao da to neće imati nikakvog uticaja.

– To što vi idete u NATO, srećan vam put. Mi nećemo – rekao je Vučić.