NAROD U MAKEDONIJI ZABRINUT: Napeto u Skoplju, stiže i zvaničnik iz Amerike!

zastava makedonije
pixabay.com

Napetost u Makedoniji se i dalje oseća, ali nasilja, što je najbitnije, nema ni na ulicama, ni u institucijama.

 

Priče da je “Makedonija na pragu građanskog rata” nisu više toliko glasne. Međutim, to ne znači da Makedonija kao društvo nije duboko podeljena.

Građani ne žele nikoga da optužuju za ono što se dogodilo, ali isto tako ne žele da dozvole da njihova teritorija bude deo “velike Albanije”.

Inače, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji dolazi sutra u dvodnevnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, javila je televizija Telma.

Kako se očekuje, on treba da se sastane sa predsednikom Đorđem Ivanovim, prenosi Telma pozivajući se na saopštenje americke ambasade u Makedoniji.

Takođe očekuje se i susret sa Talatom Džaferijem koga su u četvrtak izabrali za predsednika Sobranja poslanici SDSM i albanskih partija.

Brajan Ji je prvi strani zvaničnik koji dolazi u Skoplje posle nereda koji su se u Sobranju dogodili u četvertak uveče posle izbora poslanika albanske Demokratske partije za integracije Džaferija za predsednika parlamenta, što je bio neposredni povod za nasilje u makedonskom Sobranju.

Poseta je inače bila planirana pre nereda koji su se dogodili u Sobranju, a tada su mediji preneli i da se predsednik Ivanov neće sastati sa njim zbog prethodno preuzetih obaveza.

Američka ambasada u Skoplju još u četvrtak reagovala je osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije – piše u saopštenju američke ambasade.