NARODNI MUZEJ OTVOREN UZ SPEKTAKL, a ovo je SNIMAK koji je Beograđanima sinoć oduzeo dah (VIDEO)

Narodni muzej Srbije otvoren je sinoć u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Prinscreen

Muzej će naredna 24 sata raditi neprekidno, a ulaz će biti besplatan prva tri dana.

Multimedijalni program počeo je sinoć oko 21.00, a prema ranijim najavama on označava trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja “u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture”.

Na početku je prikazan video “Buđenje” u kojem je glavni protagonista baletan Sergej POlunjin i cilj je da se kulturno nasledje Srbije i Narodni muzej, kao najznačajnija kulturna institucija predstave široj svetskoj publici.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagodjeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture, najavljeno je ranije iz Muzeja.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka. Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima. Postavka će biti rasporedjena na tri nivoa na oko 5.000 kvadratnih metara.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme – utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

Državni vrh na otvaranju

Beta

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija društvo koje ceni stvaralaštvo i kreativnost i da ulaganje u Narodni muzej nije kraj ulaganja Vlade Srbije u kulturu.

– Mi naše poslove koje započinjemo završavamo. Narodnom muzeju treba da se vraćamo i da ga zajedno čuvamo i u njega ulažemo. Danas Narodni muzej vraćamo našem narodu – rekla je Brnabić i dodala da muzej treba da služi mladima i da je njima posvećen veliki broj programa i da su “muzeji važni, jer spajaju pretke i potomke, mladima daju inspiraciju za ono što mogu stvoriti”

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na “vraćanje kulture u fokus”.

– Mi moramo jedni druge da podržavamo, da pokažemo i sebi i svetu ko smo – autentična kreativna i misleća nacija. Nardoni muzej je srž naše kulturne tradicije – rekla je Brnabić.

Beta

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej kreće u novi život i da će bioti “putokaz u buramo ovog ili budućeg vremena”.

On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti “kultura diskontinuiteta”, ali da je primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

– Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši ciljevi su izgradnja muzeja Grada Beograda, završetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorista u vranju. U septembru otvaramo srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima – rekao je Vukosavljević.

Beta

Direktorke Muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je zadatak ostvaren i u celosti obnovljena “najstarija i inajznačajnija institucija Srbije”.

– Muzej dobija novi vizuelni idnetitet. Ovaj projekat bilo je moguće ostvariti zahvaljujući kontinuitetu zato iznova zahvaljujemo predsedniku Srbije. Bez zajedničkih napora muzej ne bi mogao sa bude svečano otvoren – rekla je Borić Brešković.