MISTERIJA KONCERTA MARIJE ŠERIFOVIĆ U NP: Kalendar pokazuje jedno, repertoar drugo?

Narodno pozorište
Dnevno.rs/Petar Marković

Poslednja dva dana velika prašina podigla se u domaćoj javnosti povodom spornog repertoara Narodnog pozorišta. Naime, za jedan datum planiran je koncert pevačice Marije Šerifović, koji su mnogi ispratili sa neodobravanjem. Niti je jasno zašto je toliko neodobravanje izazvao događaj koji ni najmanje nije nedostojan jedne kulturne institucije, niti šta je konkretno problem u celoj priči, ali društvene mreže, javnost, građani, ma svi odreda digli su glas protiv.

 

Narodno pozorište, simbol Beograda, jedna od najvažnijih ustanova kulture u Srbiji i prestonici, na čijim scenama se već dugi niz godina održavaju pravi kulturni spektakli, privukla je pažnju javnosti repertoarom za februar mesec. Mi smo prošetali do Narodnog pozorišta kako bismo proverili o čemu je zapravo reč.

Na ulazu u kultnu instituciju i na zgradi istaknut je repertoar za tekući mesec, što jasno i piše na plakatu.

Na Velikoj sceni biće izvedena brojna kulturna dela, ali naše oči tražile su „sporni“ događaj. Na samom dnu plakata piše petak, 25. u 20 sati Koncert Marije Šerifović.

 

Međutim, postoji još jedan datum 25. s tim što piše da je u pitanju dan četvrtak i tada je na programu balet.

Izgleda da je ponajviše baš taj repertoar napravio pravu zabunu u javnosti, jer su pojedini mediji preneli da je koncert u februaru, a prema našem zaključku, ovaj datum se odnosi na mart, jer je petak, 25. tek u martu?!

To je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić i istakao juče gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, iako na repertoaru jasno piše da je u pitanju aktuelan program za februar mesec. Ako je u pitanju greška, još uvek nije ispravljena, mada, logikom zdravog razuma, očigledno je reč o martu mesecu.

U tom slučaju postavlja se samo pitanje: zašto je događaj iz marta meseca na repertoaru za februar?!

 

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa gospodinom Savićem, ali do puštanja ovog teksta, on nije odgovorio na naša pitanja i pozive.

Koncert Marije Šerifović u Narodnom pozorištu nije izolovan slučaj. U ovoj ustanovi kulture nastupe su imali Đorđe Balašević, grupa Garavi sokak, pevačica Dragana Mirković. Poznato je da je i folk pevač Nedeljko Bajić Baja snimao spot u Narodnom pozorištu. 

Da li je ovo još jedan način da Narodno pozorište dodatno zaradi ili salu mogu da zakupe svi, koji su u mogućnosti, za sada možemo samo da nagađamo…

[!poll id=”69″]