“Naš jedini zločin je što smo muslimani!” Potresan početak suđenja najvećem MASOVNOM UBICI u novijoj istoriji

Nastavljeno je suđenje Brentonu Tarantu, koji je u martu prošle godine tokom masakra u Krajstčerču na Novom Zelandu ubio 51 osobu. Na saslušanju su iznete informacije da je on planirao napad i na treću džamiju, a zatim i njihovo paljenje do temelja.

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Tarant je 15. marta prošle godine napao dve džamije tokom molitve i ubio 51 osobu. Bio je to najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda.

Nekoliko dana pre napada Tarant, inače Australijanac, na Tviteru je objavio manifest u kom najavljuje šta će uraditi. Iz manifesta na 74 strane može se zaključiti da je opsednut nadmoćnošću bele rase nad ostalima, pogotovo muslimanima.

Optužnica protiv njega podneta je u martu ove godine, a uživo saslušanje u sudnici počelo je jutros. Dosadašnja saslušanja održana su video-linkom.

Gardijan i Rojters pišu da je Tarant bio hladnokrvan i da je nemo posmatrao članove porodica žrtava masakra, koji su došli da isprate suđenje.

U sudnicu su ga zavezanog oko struka uvela četiri policajca. Tarant je povremeno gledao po sudnici, dok je tužilac čitao detalje prikupljene iz istrage.

Detaljno planirao napade 

Vrhovni tužilac Barnabi Haves rekao je da je Tarant izrazio žaljenje što nije ubio više ljudi.

Takođe, otkriveno je da je 29-godišnji Australijanac planirao da napadne i treću džamiju, a zatim ih spali do temelja.

Nameravao je da unese strah u one koje je opisao kao okupatore, uključujući muslimansko stanovništvo ili uopšte sve neevropske migrante“, rekao je tužilac.

U optužnici se navodi da je Tarant počeo da planira napade još 2017. godine, kada se preselio iz Australije na Novi Zeland.

On je detaljno istraživao koje su džamije najpogodnije za napad, a u grad Krajstčerč došao je dva meseca pre napada iz Dunedina gde je živeo.

Kupio je i dron kojim je istražio ulaze i izlaze iz džamije El Nur, a na dan napada u svom automobilu imao je i boce sa benzinom koje je nameravao da koristi za paljenje.

Bolne reči porodica žrtava 

Nakon što je tužilac pročitao kako je Tarant planirao napade, porodice žrtava mogle su da govore na sudu, i to stojeći samo nekoliko metara udaljeni od čoveka koji je ubio njihove najmilije.

Za reč se javio Gamal Fauda, imam džamije El Nur, koji je čitao molitvu kada je napad počeo.

Pogrešno ste bili zavedeni“, rekao je Fauda, gledajući Taranta direktno u oči.

Mi smo miroljubiva i simpatična zajednica koja nije zaslužila vaše postupke. Vaša mržnja je nepotrebna. Ako ste išta učinili, približili ste svetsku zajednicu svojim zlim postupcima“, rekao je Fauda nazivajući Taranta “teroristom ispranog mozga”.

Dodao je da je odgovor Novog Zelanda na napade bio upravo suprotan od onoga što je Tarant želeo.

Svet je video Novi Zeland onakav kakav jeste, a teroristu je video kao zločinca. Novi Zeland svet vidi kao primer saosećanja, ljubavi i harmonije“, rekao je Fauda.

Govorila je i Mejson Salama, majka Ata Elejna, 33-godišnjeg golmana novozelandskog futsal tima koji je ubijen u džamiji.

Rekla je da se stalno pita o čemu je mislio njen sin u svojim poslednjim trenucima “naoružan samo svojom hrabrošću“.

Ne mogu ti oprostiti… ti si sebi dao ovlašćenja da uzmeš duše 51 osobe. Naš jedini zločin u tvojim očima je to što smo muslimani“, rekla je Salama.

Najviši nivo bezbednosti 

Tokom saslušanja mere bezbednosti bile su podignute na najviši nivo. Naoružani policajci bili su stacionirani oko i u samoj zgradi suda, sa snajperistima na krovu.

Policijske barikade blokirale su okolne ulice.

Izricanje presude neće se dogoditi pre četvrtka, a očekuje se da Brenton Tarant bude prva osoba koja je na Novom Zelandu osuđena na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovnog otpusta.