NAŠ NOVI NAJBOLJI PRIJATELJ ERDOGAN: Velika očekivanja Srbije od dvodnevne posete TURSKOG predsednika

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

vučić erdogan
Beta

Svečani doček Erdoganu biće priredjen danas ispred Palate Srbije, posle kojeg će razgovarati s Vučićem.

Erdogan i Vučić će pre razgovora obići izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a posle sastanka će voditi sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, na kojoj će biti potpisano više bilateralnih dokumenata.

Danas će biti održan i srpsko-turski poslovni forum, uz učešće delegacija dve zemlje.

Drugog dana posete turskog predsednika, Vučić i Erdogan će učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH koju će predstavljati sva tri člana Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

U utorak će Erdogan, Vučić i članovi Predsedništva BiH prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, u Sremskoj Rači.

S Erdoganom u Beograd dolazi brojna delegacija privrednika iz raznih oblasti.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Na marginama nedavnog, 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, Erdogan je u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem ocenio da su odnosi dve zemlje izvanredni i na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je prošle nedelje izjavio da će Erdogan u Srbiju doneti ugovore za vredne investicije.