Rover je izvadio uzorke tla ispod Zemlje koji su saržali čudne i visoko specifične mikrobe razvijene za život u uslovima vrlo ograničenih količina vode i hranljivih materija u zemljištu, preneo je Independent.

Ovo otkriće ne samo da pokazuje da je lander na tragu uspeha u pronalasku potencijalnog života na Marsu ili negde drugde, već su prvi put otkriveni ovi posebno izdržljivi mikrobi – koji bi mogli biti slični onima na Crvenoj planeti. 

Sama činjenica da se podzemno zemljište ove vrste može naći u pustinji Atakama u Čileu je “proboj” koji će dovesti do budućih otkrića, kažu naučnici.

“Pokazali smo da rover može da obnovi podzemno zemljište u pustinji nalik Marsu na Zemlji”, kaže Stiven Pointing, profesor na koledžu u Singapuru, koji je vodio istraživanje o mikrobima.

“Pronašli smo mikrobe prilagođene visokim nivoima soli, slično onome što se može očekivati u Marsovom podzemlju. Ovi mikrobi se veoma razlikuju od onih za koje se ranije znalo da se pojavljuju na površini pustinja”, rekao je on.

Pustinja Atakama u Čileu je izuzetno suva, decenijama bez padavina. Ima veliku površinsku izloženost UV zračenju i sastoji se od veoma slanog tla.

Rover je uspeo da podigne uzorke na dubini od oko 80 centimetara ispod površine. Naučnici se sada nadaju da mogu još dublje kopati – na oko dva metra kako bi videli na kojoj dubini je moguće naći mikrobe.

“Ekološke studije koje nam pomažu da predvidimo naseljiva područja za mikrobne zajednice u ekstremnim okruženjima Zemlje takođe će biti od ključnog značaja za pronalaženje života na drugim planetama”, smatra Pointing.

I NASA i Evropska svemirska agencija pripremaju se da pošalju rovere na Mars 2020. godine, koji će tražiti dokaze života na Marsu – sadašnje ali i prošle.loading...