NASA RASPISALA BIZARAN KONKURS: Kako će izgledati TOALET u svemiru?

Nasin program „Artemis“ predviđa povratak čoveka na Mesec do 2024. godine. Opsežne pripreme za izradu budućeg staništa su u toku, a između ostalog potrebno je konstruisati toalete koji će, uprkos mesečevoj gravitaciji, funkcionisati kao zemaljski. Zato je Američka svemirska agencija raspisala međunarodni konkurs.

Supermesec
pixabay.com/

Kako je predviđeno programom Artemis, ljudi se vraćaju na Mesec kako bi napravili bazu koja će im olakšati eventualno putovanje na Mars.

Bezbrojne pripreme za opremanje smeštaja, magacina i ostale potrebne infrastrukture za duži boravak na Mesecu su u toku. Ali, pošto će astronauti jesti i piti, moraće i da obavljaju fiziološke potrebe. Dok budu boravili u kabinama i van svemirskih odela, trebaće im toaleti koji se mogu korisititi kao ovi na zemlji, ali je problem mesečeva gravitacija.

Zato Nasa poziva svetsku naučnu javnost da konkuriše sa svojim idejnim rešenjima u dizajniranju kompaktnih toaleta koji mogu da rade i u uslovima bestežinskog stanja i mesečeve gravitacije.

Svemirski toaleti već postoje i koriste se na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali oni su predviđeni samo za bestežinsko stanje. Nasa traži uređaj nove generacije koji je manji, efikasniji i sposoban da radi i u bestežinskom stanju i u uslovima mesečeve gravitacije.

U Nasi već imaju neka rešenja za prilagođavanje postojećih toaleta, ali smatraju da će ovim konkursom doći do svežih idejnih rešenja koja će izaći iz tradicionalnih okvira vazduhoplovnog inženjerstva. Nadaju se da će ovim konkursom privući radikalno nove i drugačije pristupe problemu skupljanja i skladištenja ljudskih izlučevina.

„Želimo da ohrabrimo sledeću generaciju svemirskih istraživača, inženjera i naučnika, a znamo da i studenti mogu da pristupe ovom problemu bez mentalnih ograničenja njihovih starijih kolega. Tako će ovaj konkurs pored glavne nagrade, imati i juniorsku kategoriju. U juniorsku kategoriju ulaze samo molađi od 18 godina“, stoji u Nasinom konkursu.

Ukupan fond nagrada na konkursu za mesčev toalet iznosi 35.000 dolara i biće podeljen na timove koji budu prijavili tri najbolja idejna rešenja. Tri najbolja učesnika u juniorskoj kategoriji dobiće pohvalnicu i prigodne suvenire sa Nasinim logotipom.