NASILJE U ŠKOLI: Učenika iz Novog Sada vršnjaci tukli, gnječili mu prste i TERALI GA DA PIJE URIN

os branko radicevic
osnovneskole.edukacija.rs

Učenik šestog razreda OŠ "Branko Radičević" Ž. J. pretučen je kaišem u školskom toaletu, a drugi učenici su ga terali da pije urin.

 

Četvorica učenika osmog razreda Z. M, D. R, B. K. i Đ. B. od septembra prošle godine konstantno zlostavljaju ovog dečaka i još nekoliko njegovih vršnjaka, tvrdi majka Ž. J.

Kako kaže u izjavi za “Blic”, premlaćivali su ga više puta, gnječili mu prste, terali ga da pije urin , a svoja iživljavanja posle objavljivali na Jutjubu. Sve je ovo saznala pre sedam dana, kada su njenog sina zajedno sa još jednim šestakom pretukli stariji učenici u školskom toaletu.

Tog dana tukli su ih kaiševima i šakama. Zvali su me u školu, tamo su bili policija i Hitna pomoć. Nisam mogla da dođem sebi. On nije hteo da mi kaže šta se dešava, jako je miran dečak. Primetila sam jednom modrice na rukama i nagnječen prst, ali je rekao da se povredio na fizičkom. Posle mi je priznao da su mu pretili nožem i palili ga upaljačem da bi o svemu ćutao – kaže majka deteta.

Od udaraca je dečak zadobio hematome na obe ruke i na leđima. Majka je kasnije saznala i za druge slučajeve – gnječili su mu prste postoljem za toalet-papir, te ga terali da pije urin iz plastične flaše u koju su pre toga pred njim urinirali.

Protiv četvorice osmaka pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu za zlostavljanje i mučenje. Oni su policiji priznali svoja iživljavanja, a dodatno šokira to što je sva mučenja snimala jedna devojčica koja ide u isti razred kao i četvorica nasilnika. Snimci su nekoliko dana bili na internetu, ali su skinuti.

Nastavnica nije htela da uđe u toalet kada je saznala da su oni tamo pretučeni, nego je zvala direktora. Navodno nisu znali da se sve to dešava, a većina dece je znala. Pa vukli su ih po hodnicima! Škola želi sve da zataška. Imaju i video-nadzor koji očigledno ne pregledaju – tvrdi majka Ž. J.

Direktor škole: Nismo znali da se nasilje dešava

Direktor OŠ “Branko Radičević” Aleksandar Maletin kaže za 021 da škola nije znala da se odvija nasilje nad mlađim učenicima, te da je baš on u ponedeljak, 10. marta zatekao slučaj u školskom toaletu. Kako tvrdi, 10 minuta je ubeđivao počinioce da priznaju šta su uradili, što su oni potom i učinili, a zatim je pozvao nadležne organe.

Tog momenta sam pozvao MUP, koji je odreagovao i uzeo izjave od dece. Oni su pričali da se to ne dešava prvi put, a uglavnom se dešavalo u toaletu i tu mi nemamo video-nadzor. Jedini izvor nam je da dočujemo, a čim sam dobio saznanje, odmah sam odreagovao – kaže Maletin. Dodaje da je odmah sazvao roditeljski sastanak, a pedagoško-psihološka služba obavila je razgovore sa decom.

– Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika, napravljen akcioni plan bezbednosti i pojačane mere. Mi, inače, važimo kao bezbednija škola, ali dešavaju se i ovakve stvari. Bitno je reagovati na pravi način, što možemo i želimo samo kad imamo saznanje o nasilju. Kad se završe disciplinski postupci, donećemo disciplinske mere u mogućnosti škole, ukore i ocene iz vladanja – poručuje za 021 direktor škole.

“Sanduče poverenja”

Aleksandar Maletin kaže za naš portal da je škola nakon ovog slučaja uvela “sanduče poverenja”, namenjeno anonimnoj prijavi svih nemilih slučajeva u školi.

Ako se deca plaše ili bilo ko nešto primeti, mogu tu da ubace indiciju da se nešto loše dešava. Treba odmah da se prijavi slučaj roditeljima, jer će oni decu prvi zaštiti, a bilo bi dobro da se roditelji tada jave nama. Žao mi je što se ovo dešavalo u više navrata dok nismo saznali – kaže Maletin.