Nastavlja se “cepanje” Velike Britanije: London traži autonomiju

London
Pixabay.com

Gradonačelnik Londona Sadik Kan zvanično je zatražio veću autonomiju za London, "i to odmah", nakon što je Britanija glasala za izlazak iz EU.

 

Glavni grad Engleske ne deli većinski stav ostatka zemlje i ubedljivo je bio za ostanak u Uniji, zbog čega je pokrenuta i peticija u kojom građani Londona traže nezavisnost.

– Koliko god mi se dopadala ideja grada države, danas ne govorim ozbiljno o nezavisnosti. Ne planiram granični punkt na auto-putu, ali u ime građana Londona zahtevam veću autonomiju za grad – sada – rekao je Kan.

Novi gradonačelnik je pred poslovnim liderima rekao da će veća autonomija zaštiti London od “neizvesnosti koja dolazi”. Zatražio je njihovu pomoć, a rekao je i da dobija podršku od londonskih političara.

– Želimo da zaštitimo poslove iz celog sveta, koji ovde funkcionišu, želimo da zaštitimo naša radna mesta, našu imovinu i prosperitet. Ne želimo veći deo britanske pite, već samo želimo više kontrole nad parčetom koje već imamo – rekao je Kan.

Kan je poručio i ostalim Britancima da bi i oni profitirali od veće autonomije Londona.

– Kada mi uspevamo ovde, onda cela nacija uspeva. Kada mi propadamo, propada cela nacija – rekao je Kan.

Gradonačelnik je pozvao na brzu reakciju vlasti i istakao da “nema vremena za duge pregovore”, a njegovu inicijativu su podržali i brojni poslovni ljudi iz Londona.

Mediji prenose da bi London zatražio da sam određuje poreze, kao i da ima više uticaja na lokalnu ekonomiju, urbanistička rešenja, transport, zdravstvo, bezbednost i pravosuđe.