NASTAVLJA SE “KORONA KLACKALICA” U SRBIJI: Manji broj ljudi u bolnicama, ali i dalje IMA UMRLIH I NOVOZARAŽENIH

U poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo 53 slučaja koronavirusa, dok su dve osobe preminule od posledica zaraze kovidom 19. Na respiratoru je 38 osoba. Testirano 8.342 uzoraka.

Pixabay.com/Kolaž

Broj pacijenata u kovid bolnicama je manji u odnosu na prethodne nedelje, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama i povećan broj prvih pregleda.

“Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama”, rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ukazuju da se ne povećava broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ali da raste broj pacijenata sa respiratornim tegobama koji se javljaju u ambulante na pregled.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je za RTS da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je da je situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji “relativno dobra”, ali da je potreban oprez i poštovanje mera kao što su nošenje maski i držanje distance.