NASTAVLJA SE RAT U UKRAJINI: Nove sankcije, ambasador Rusije u UN upozorava na “realnu BIOLOŠKU OPASNOST za ljude”

Više od 2,5 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine, saopštile su agencije UN, a još dva miliona je proterano iz svojih domova u zemlji od početka ruske invazije 24. februara.

Pixabay.com

Evropska unija je predložila uvođenje novih personalnih sankcija protiv fizičkih i pravnih lica Rusije odgovornih za “informacioni rat”, saopštio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Unija će suspendovati privilegovani ekonomski i trgovinski tretman Moskvi, suzbiti upotrebu kriptoaktive i zabraniti izvoz u Rusiju luksuzne robe iz EU i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopšteno je iz Evropske komisije.

Nove mere predstavljaju četvrti set sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

“U subotu ćemo preduzeti četvrti paket mera da dodatno izolujemo Rusiju”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će ta zemlja opozvati Rusiji status “permanentno normalnih trgovinskih odnosa” kako bi kaznila Moskvu zbog napada na Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su saopštile da ne znaju za bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost jer, kako su naveli, Rusija širi “nedokazanu tvrdnju radi lansiranja bioloških ili hemijskih napada”.

Ambasador Rusije u UN pozvao Savet bezbednosti da razmisli o, kako je rekao, veoma realnoj biološkoj opasnosti za ljude u evropskim zemljama, koja može biti posledica nekontrolisanog širenja biološkog oružja iz Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u da je postignut “određeni napredak” u pregovorima Moskve sa Ukrajinom, ali nije izneo više detalja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ta zemlja došla do strateške prekretnice. Kaže da 16. dan brane zemlju, duže nego što je iko očekivao i da neće dati ni “jedan odsto svoje slobode”.

Situacija u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju je kritična i neizvesno je da li će osam kamiona sa humanitarnom pomoći moći da stignu do grada, izjavio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

Državni regulator za nuklearnu energiju Ukrajine saopštio je da snabdevanje černobiljske nuklearne elektrane električnom energijom još nije obnovljeno, uprkos tome što je rusko Ministarstvo energetike reklo da su je u četvrtak obnovili beloruski stručnjaci.