Nastavlja se saradnja izmedju Beogradskog festivala igre i Grada Zagreba

Uspešno predstavljanje programa prethodnog izdanja Beogradskog festivala igre u organizaciji Grada Zagreba, u januaru ove godine, otvorilo je mogućnost uspostavljanja dijaloga između umetnika, institucija i medija, ali i publike u Hrvatskoj i Srbiji.

Promo

Događaj u Zagrebačkom plesnom centru pratila je izložba fotografija i filmova o Festivalu, a samu prezentaciju, brojni predstavnici hrvatskog kulturnog, političkog i privrednog sektora. Ovo prvo okupljanje, rezultirao je novim idejama, ali i konkretnim projektima.

Već u aprilu, predstavnici Zagrebačkog plesnog centra su posetili Beograd, kako bi pogledali neke od predstava Beogradskog festivala igre i učestvovali na Kongresu 16 + 1, iniciranom od strane Ministarstva kulture Republike Kine. Tom prilikom, predstavljene su aktivnosti i programi ovog plesnog centra, ali i potvrđena otvorenost i spremnost za saradnju.

Naredne godine, uz pomoć Kanadskog saveta za kulturu i ambasada Kanade u Hrvatskoj i Srbiji, Beogradski festival igre i Zagrebački plesni centar, zajedno predstavljaju vankuversku trupu Šaja Kublera. „Telemetrija“ je komad koji potpisuje ovaj mladi kanadski koreograf, i ujedno ostvarenje koje je već zavredelo važna priznanja i nagrade. Predstava će se igrati 4. aprila na sceni Zagrebačkog plesnog centra, a 7. aprila na sceni beogradskog Bitef teatra u okviru 17. Beogradskog festivala igre.

Na Festivalu, koji se pod sloganom „Čista senzacija“ održava od 21. marta do 12. aprila, 2020. godine, biće prikazan i najnoviji komad hrvatske umetnice Maše Kolar, u izvođenju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke. Komad „Čipka“ je inspirisan zajedničkom tradicijom našeg regiona i izvešće se u beogradskom Narodnom pozorištu, 2. aprila, 2020. godine. Premijera ovog celovečernjeg dela se očekuje na matičnoj riječkoj sceni samo nekoliko dana pre prikazivanja u Beogradu.

Za predstave Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke i trupe Šaja Kublera iz Vankuvera, kompanija Visa je obezbedila poseban popust pri kupovini ulaznica na sajtu Beogradskog festivala igre (www.belgradedancefestival.com).  Saradnju i prisustvo Beogradskog festivala igre u regionu, podržava Erste banka. Još jedan zajednički iskorak Erste banke i Beogradskog festivala igre, biće gostovanje Njujork siti baleta u Budimpešti u martu, naredne godine.