NAUČNICI NA TRAGU VAŽNOG OTKRIĆA: Kakva je veza između omikrona i HIV-a?

Južnoafrički naučnici koji su otkrili omikron varijantu korona virusa istražuju hipotezu da je nastanak tog soja povezan sa HIV-om.

Pixabay.com

Iako je reč o hipotezi, njihova polazna tačka je da je do mutacija virusa došlo kod osoba koje su HIV pozitivne, budući da je njihov imunitet “supresran” dugogodišnjom borbom sa HIV-om.

Istraživači već tvrde da virus kovid-19 može da opstane u organizmu koji je zaražen drugim virusom, u ovom slučaju HIV-om, i to nekoliko meseci. To pogotovo važi za one osobe koje ne leče HIV.

– U normalnim okolnostima, organizam bi izbacio virus iz sebe što je brže moguće, ako je on u potpunosti funkcionalan – rekla je profesorka Linda Gejl Beker koja je na čelu “Dezmont Tutut” HIV Fondacije u Kejp Taunu.

– Ali, ako je imuno sistem supresiran onda vidimo da virus u tom organizmu opstaje. I ne samo da taj virus tu “sedi”, on se razmnožava u tom organizmu, a to znači veliku mogućnost nastanka novih mutacija. Što je imunitet više supresiran to virus u njemu ostaje duže, mesecima, što opet znači da samo nastavlja da se razmnožava – istakla je ona.

Južnoafrički naučnici za te svoje tvdnje imaju i “žive” dokaze, odnosno pacijente koji su pozitivni na korona virus mesecima, a koji su oboleli od HIV-a.

S druge strane, kako istraga o povezanosti omikron varijante i HIV-a ide ka novim otkrićima, postoji i strah od stigmatizacije osoba obolelih od HIV-a.

Naučnici ističu da im to nije namera već da su istraživali vezu mutacija virusa u imuno supresiranim organizmima, navodeći da je Alfa varijanta virusa nastala u organizmu osobe koja se lečila od kancera.

BBC navodi da su naučnici koji su otkrili omikron varijantu već počeli da dobijaju pretnje smrću na društvenim platformama, a pogotovo što je upravo omikron zatvorio mnoge države.