Naviknite se na vreme! U Srbiji će uskoro, kao nekada, biti ZABRANJEN RAD NEDELJOM?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podržala je odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada trgovinskih objekata nedeljom.

Prodavnica
Elsie esq. / Foter / CC BY

Janković je u pisanoj izjavi ukazala da je dobro što je reagovanje na inicijativu, koju je uputila za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra, bilo izuzetno brzo.

U inicijativi se, između ostalog, navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

“Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza. Uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica su ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života”, istakla je Janković.

Podsetila je da je u sektoru trgovine u Srbiji zaposleno je 200.000 radnika, od čega su preko 70 odsto žene.

Janković je navela da veruje da će radna grupa, “u koju će biti uključeni svi relevantni akteri”, prihvatiti inicijativu čiji cilj je unapređenje pre svega položaja zaposlenih u trgovini, ali i unapredjenje ravnopravnosti svih građana.