Radi se o književniku Miodragu Pavloviću, prevodiocu Peteru Urbanu, bibliografu Miodragu Živanovu, istoričaru Simi Ćirkoviću i političaru Mihailu Polit-Desančiću.

Uprava Adligata predložila je da ulice dobiju naziv po “ličnostima koje su svoje potomke zadužile nesebičnim požrtvovanjem, velikim delom u književnosti i nauci, po ljudima koje ne bismo smeli da zaboravimo”.

Svih šest ulica koje su promenile nazive su na Voždovcu, što je važno s obzirom na to da svi ti velikani imaju određenu vezu sa Voždovcem.

Između ostalog, celokupni legati Miodraga Pavlovića, Miodraga Živanova i Petera Urbana, kao i Zbirka Mihaila Polit Desančića nalaze se u Adligatu. Inicijativa za promenu ulica podneta je na predlog opštine Voždovac.

Odluka o usvojenim predlozima je već objavljena u Službenom glasniku, izvršena je promena u katastru i sada je još preostalo da se ulice sa novim nazivima označe na terenu.

“Predložili smo da ulice dobiju naziv po imenima ličnostima čija dela su nesporna, ali često manje poznata javnosti. Neke ulice danas nose nazive po ljudima čije su biografije i životi krajnje problematični, dok naši velikani čame zaboravljeni. Vreme je da se neke stvari dovedu na svoje mesto” izjavio je Viktor Lazić.loading...