“Ne boli”, ali uništava sve pred sobom: Ovo je PUTINOVO NAJMOĆNIJE ORUŽJE

Vladimir Putin
Printscreen/Youtube

Rusija se fokusirala na informatički rat i za nju internet predstavlja ključno ratište u 21. veku, smatraju analitičari koji govore za "Njujork tajms".

 

Kako prenosi Jutarnji, Rusija ne nudi činjenice, već gradi narative, a narativ u pozadini svake priče je “ne veruj nikome”.

Kada je Švedska započela javnu raspravu o mogućem ulasku u partnerstvo sa NATO paktom, švedski zvaničnici su pred sobom imali bujicu iskrivljenih i lažnih informacija na društvenim mrežama, koje su potpuno zbunile javnost.

Govorilo se o tome da će NATO u Švedsku prebaciti deo tajnog nuklearnog arsenala, da bi NATO mogao da iz Švedske udari na Rusiju bez odobrenja domaće vlade, kao i da bi NATO vojnici zbog imuniteta mogli “silovati Šveđanke bez straha od zatvora”.

Kako piše “Njujork tajms”, sve tvrdnje su bile lažne, ali su počele da “iskaču” po tradicionalnim medijima, pa je ministar odbrane Peter Hultgvist morao da razuverava i građane i novinare.

– Ljudi nisu navikli na to i uplašili su se, pitali su čemu mogu da veruju, čemu bi trebalo verovati – kaže Marinet Nih Radebe, portparolka ministarstva.

Izvor tih tvrdnji nikada nije otkriven, ali analitičari, američki i evropski obaveštajci i stručnjaci veruju da iza njih stoji Rusija, čiji je fokus sprečavanje širenja NATO.

Njujorški list piše da ruski predsednik Vladimi Putin nema ekonomsku i vojnu snagu za otvoren sukob sa NATO, EU i SAD, ali da zato ulaže mnogo novca u “oružane informacije”.

– Njegov cilj je oslabiti vezu između zemalja članica, sejanje nemira u njihovoj unutrašnjo politici, i oslabljivanje protivnika Rusije – piše list.

Kako se navodi, tok takvih vesti je toliki da su i NATO i EU uspostavili posebna tela za identifikovanje i reakciju na dezinformacije.

– Moskva vidi svetsku politiku kao sistem specijalnih operacija i iskreno veruje da je i sama meta zapadnih specijalnih operacija. Siguran sam da postoje brojni centri, neki vezani uz državu, koji su uključeni u izmišljanje ovakvih priča – kaže Gleb Pavlovski, koji je uspostavljao ruski informativni sistem pre 2008. godine.

Za ceo “informatički rat” vezana je i priča oko mejlova Hilari Klinton, za koji su u SAD tvrdili da su hakovani od strane ruskih hakera.

– Kremlj za širenje dezinformacija koristi i konvencionalne medije – Sputnjik i Raša tudej, kao i tajne kanale – piše Njujork tajms.