Ne davimo Beograd: Deponija u Vinči PONOVO GORI, vlast ćuti na ogromno ZAGAĐENJE

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je danas, povodom "rekordnih vrednosti" zagadjenja vazduha u glavnom gradu, da "ponovo gori" gradska deponija smeća u Vinči.

Beta

Inicijativa NDMBGD je od gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića zatražila da se hitno obrate građanima i objasne šta će konkretno uraditi kako bi nivo aero zagadjenja bio smanjen.

Inicijativa je u saopštenju navela da su njeni aktivisti “i pored zabrane prilaska” deponiji u Vinči, jutros uspeli da se probiju do mesta “na kome se jasno može videti ogromna količina dima koji se širi sa deponije” kao i da su mobilnim mernim uređajima utvrdili da je prisustvo štetnih čestica u vazduhu (PM 2.5 i PM 10) “višestruko veće od dozvoljenih vrednosti”.

“Ono što jako zabrinjava je činjenica da su i merenja koja smo izvršili u centru Beograda, u Cvijićevoj ulici, ali i u obodnim mestima Slancima, Mirijevu, Leštanima i Karaburmi, pokazala slične vrednosti ovih jako štetnih čestica”, stoji u saopštenju.

Iz inicijative su upozorili i da “umesto da ulažemo u rešavanje problema zagadjenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu”.

“Koliko je situacija ozbiljna, govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će gradjani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra”, piše u saopštenju.