NE DAVIMO BEOGRAD: “Potezi vlasti povodom zagađenja predstavljaju SPRDNJE SA GRAĐANIMA”

I gradonačelnik Beograda nastavio je svoje aktivnosti na prikrivanju posledica zagadjenja, tako što je još jednom ponovio da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope.

BETA

Činjenice da je Ministarstvo prosvete školama poslalo kontradiktorna uputstva za praćenje preporuka kada je zagadjenje visoko, formiranje Vladine Radne grupe iako ona već postoji, kao i potenciranje kandidature Beograda za zelenu prestonicu Evrope deluje kao sprdanje sa gradjanima i smejanje u lice zahtevima za zdravo i bezbedno okruženje u kome živimo, saopštila je danas Inicijativa Ne davimo Beograd.

Iz te inicijative navode da je “potpuno jasno da niko od nadležnih ne planira da se stvarno bavi problemom zagadjenja vazduha i da nije bilo odlučne reakcije gradjana, preko 14.000 potpisa peticije i protesta za čist vazduh koji je okupio više hiljada ljudi koji zahtevaju konkretne mere protiv zagadjenja, još bi ova tema bila ignorisana, i da vlast zagadjenje vidi jedino kao PR problem”. 

“Iako je predsednik Aleksandar Vučić mesecima tvrdio da zagadjenje ne postoji ili da su gradjani opasnom vazduhu izloženi najviše nekoliko dana godišnje, nedavno je i on promenio priču, pa je sada zabrinut, hvali se merama koje preduzima i pokušava da krivicu svali na gradjane. Šokirani smo potezima nadležnih koji pokušavaju da nas ubede da pokreću konkretne mere protiv zagadjenja vazduha”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je premijerka Ana Brnabić nakon prvobitnog stava da nema mesta za paniku, formirala “Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji”, koja broji čak 27 članova, kojom i predsedava, a da je problem sa ovom radnom grupom to što je Vlada sličnu “Radnu grupu za smanjenje aerozagađenja” već oformila u oktobru 2018. godine”.

“Činjenica da čak ni nadležni ne znaju za postojanje ove radne grupe govori nam o tome čime se ona bavila, ali i daje jasne naznake čime će se nova baviti – zamazivanjem očiju javnosti”, piše u saopštenju.

“U kontrolu štete uključilo se i Ministarstvo prosvete. Kada je postalo jasno da su gradjani krajnje zabrinuti za zdravlje svoje dece, i dan nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd uputila preporuke školama i vrtićima za ponašanje pri velikom zagadjenju vazduha, Ministarstvo se budi i šalje sličan dopis školama. Samo što su u pismu i dopisu Ministarstvo školama daje kontradiktorne informacije. Dok se u pismu škole pozivaju da prate zagadjenje i usklade rad škola, u dopisu i na sajtu ministarstva stoji da oni ovu preporuku ne moraju pratiti”, ukazuje se u saopštenju.

I gradonačelnik Beograda nastavio je svoje aktivnosti na prikrivanju posledica zagadjenja, tako što je još jednom ponovio da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope, navele je ova inicijativa.

“Grad koji ne preradjuje svoje otpadne vode, ima najveće smetlište u Evropi, u kome više od trećine stanovništva nema kanalizaciju i u kojem nestaju zelene površine brzinom munje”, saopštila je Inicijativa Ne davimo Beograd.