“NE DA(VI)MO BEOGRAD” PROTESTOVAO U CENTRU PRESTONICE: Dizao se DIM iz burića ispred SKUPŠTINE GRADA (FOTO)

Ne da(vi)mo Beograd
Twitter.com/nedavimobgd

Danas se održava sednica Skupštine grada zbog situacije sa deponijom Vinča.

 

Deponija u Vinči gori već nedeljama, tačnije – od 18. maja. Nadležni kažu da to nije ništa strašno i da je požar lokalizovan, te da građani nemaju razloga za brigu jer nisu pređene granične vrednosti zagađenja vazduiha.

Aktivisti Incijative “Ne davimo Beograd” protestuju ispred Skupštine grada Beograda. Simbolično su zapalili smeće u burićima na kojima piše “Pozdrav iz Vinče”.

Požar na deponiji u Vinči ipak nije bezazlen po zdravlje ljudi i mogao bi još dugo da traje, zaključio je dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Gržetić, gostujući na RTS-u. Požar i dim sa deponije u Vinči, po profesoru, nisu bezopasni.

Moram da priznam da su ti materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno sa tim toplim gasovima koji izbijaju iz deponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša sreća je što su te deponije daleko od Beograda i dok vetar nosi taj dim i smrad u isto vreme razblažuje. Ali, naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene i supstance opasne po ljudsko zdravlje kao što su polihlorovani dibenzoflurani ili dibenzodiokisini, odnosno to mogu da budu polihloridina i aromatična jedinjenja, a vrlo verovatno da ih ima – naveo je dr Gržetić.