NE GRADI SE SAMO BEOGRAD: Prestonica dobija gondolu, a ovaj grad čeka izgradnja DVA NOVA MOSTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će ove godine biti urađen idejni projekat za izgradnju mosta koji će spojiti Liman i sremsku stranu.

Wikipedia/Micki

Uporedo sa tim biće urađen i idejni projekat za pešačko biciklistički most, koji će spojiti novosadski kej i Petrovaradinsku tvrđavu.

“Izgradnja mosta preko Dunava i spajanje na petlju oko Sremske Kamenice i dalje na autoput Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, predstavlja finalnu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most neće biti nimalo jeftin, jer će morati ranije da se podiže, pre vodenog ogledala”, rekao je Vučević prilikom posete gradskoj plaži Štrand, gde je u toku čišćenje korita Dunava od mulja i rečnog nanosa.

On je dodao da se moraju pripremiti projekti koji će biti kandidovani i u pokrajinskoj i u republičkoj vladi, zatim, treba razgvoarati sa bankama i finansijskim organizacijama, da bi se videlo ko može da pomogne, “jer Grad to neće moći sam da finansira”.

“Taj most bio bi nešto potpuno novo. Koristili bi ga isključivo pešaci i biciklisti, bio bi opremljen mobilijarom, ispustom, da možete da sedite, provodite vreme na reci. Sa njega bi se direktno ulazilo na Tvrđavu, odnosno u tunel, iz tunela direktno liftom na Tvrđavu. To bi bila prava turistička atrakcija za grad, praktično bismo spojili kej sa Petrovaradinskom tvrđom. Mislim da ćemo tokom ove godine imati idejno rešenje. Pričali smo sa našim i svetskim arhitektama, raspisaćemo konkurs da dobijemo najbolje rešenje, da pitamo struku, eminentne stručnjake i da dobijemo najbolji most. To bi bila jedna revolucija, da napravimo pešačko biciklistički most sa direktnim ulazom u Petrovaradinsku tvrđavu”, najavio je Vučević i dodao da je to nešto o čemu su do sada mogli samo da sanjaju.

Na pitanje novinara da li će biti uređeno Ribarsko ostrvo, gradonačelnik je rekao da je taj posao “komplikovan zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa, nelegalnih splavova, uzurpacije…”

“Kamenička ada ekstremno je atraktivna, mnogo tema tu možemo otvoriti. Ribarsko ostrvo, nažalost, u ovom trenutku osim atraktivnog položaja nije dobro uređeno”, kaže Vučević.

On se osvrnuo i na seču drveća, koja je prilikom uređenja određenih delova grada nemominovna, ali ne, kako kaže, zbog hira nekog kapitaliste, već iz bezbednosnih razloga.

S tim u vezi, čelnicima “Gradskog zelenila” uputio je, kako je rekao, dobronamernu kritiku u vezi sa sečom drveća, jer ne pripreme građane na to preko medija.

“Kad bude išao Egić (direktor ‘Gradskog zelenila’) ili ‘Vojvodina šume’ da seku drveće, odmah će biti – zašto sečemo drveće – da se ne lažemo. Ono što ja zameram ‘Zelenilu’, dobronamerno, jer neka drveća moraju biti posečena, jer to struka traži, a ne zato što neki kapitalista traži da mu se poseče drvo, već zato što ono ugrožava bezbednost građana i imovine. Zameram, jer ‘Zelenilo’ u takvim situacijama nema dobru medijsku pripremu, da objasni građanima zašto neko drvo mora da se poseče i što ne kažu koliko novih stabala zasade”, rekao je Vučević.

On je podsetio da će Pokrajina i Grad uložiti 150 miliona dinara u uređenje Kameničkog parka.

“Park između Novog naselja i Nove detelinare, koji ima oko četiri hektara, takođe ćemo urediti. To će biti urađeno posle skoro 40 godina. Mogli smo to zemljište skupo prodati, a podsetiću da je bilo u planu da se tu prave stambeno poslovni objekti, ali mi na to nismo pristali. Umesto stambenih objekata, napravićemo park, jer to građanima u tom delu gradu itekako znači”, najavio je Vučević.