NE IZLAZE NA KRAJ SA KORONOM: Virus ušao i u PSIHIJATRIJSKU ustanovu

Klinika za psihijatriju Vrapče bila je jedna od retkih hrvatskih bolnica koja je od početka epidemije odolevala proboju virusa, a od juče i oni beleže prvog COVID pozitivnog pacijenta.

bolnica
pixabay

Srećom, nije riječ ni o kome s gerijatrijskih odelenja, već o 35-godišnjem muškarcu s Odelenja za muške psihotične poremećaje.

Kako je rekla direktorka bolnice, doc.dr Petrana Brečić, pacijent je, po svemu sudeći, simptome razvio tek petnaesti dan od zaraze, i to u vidu lagane temperature.

Odmah je juče prebačen u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

S obzirom na to da se već mesecima u Klinici Vrapče provode stroge epidemiološke mere, svi su zaposleni bili spremni na moguću pojavu virusa.

Ceo deo je, kaže direktorka, odmah izolovan, zaposleni koji su bili u kontaktu s pozitivnim pacijentom poslati su kući u samoizolaciju, i ustanovljeni su svi bliski kontakti zaraženog.

Pacijenti su odvojeni prema strogim pravilima i stepenu izloženosti mogućoj infekciji. Ujedno, uzeti su brisevi od ukupno 60 zaposlenih i hospitalizovanih. Rezultati se očekuju danas.

Ne znamo za sada sa sigurnošću kako je virus dospeo u bolnicu, ali pretpostavljamo da je od drugog pacijenta ili nekog od radnika koji nije imao simptome. Mi smo veliki pogon, svakodnevno kroz bolnicu cirkuliše 1.500 ljudi, no kako smo od početka uveli stroga pravila i mere, punih šest meseci smo odolevali proboju virusa. Ni ova situacija sada nas ne brine, bili smo na to više nego spremni, pa se funkcioniranje bolnice i dalje odvija u punom opsegu, s obzirom na to da smo prijem preusmerili na druge delove – kaže doc.dr Brečić.loading...