“Ne možemo, a da se ne zapitamo: ČIME JE TO Aleksandar Vučić ZASLUŽIO ORDEN Svetog Save?”

Narodna stranka saopštila je danas da je razočarana činjenicom da je predsedniku Aleksandru Vučiću dodeljeno najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve - orden Svetog Save prvog reda i zapitala čime je on to zaslužio.

Beta

“Ne možemo a da se ne zapitamo: čime je to Aleksandar Vučić zaslužio da ponese odličje Svetog Save na grudima? Time što je tvrdio da na Kosovu i Metohiji nemamo ništa, pa ni kvadratni metar zemlje? Time što je kosovski zavet odbacio kao destruktivni mit? Ili možda time što je brojne ugledne jerarhe srpske crkve u više navrata, što lično, što preko svojih udvoričkih medija, javno klevetao i vredjao”, navela je Narodna stranka u saopštenju.

Narodna stranka je navela da ceni napor velikog broja arhijereja za očuvanje jedinstva srpskog naroda kao i brigu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije ali i dodala da oseća obavezu da ukaže da Vučić nije ličnost koja je pokazala da deli isti ili makar sličan sistem vrednosti.

“Kroz gaženje Ustava Srbije, otvoreno zalaganje za podelu, a samim tim i priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i kroz beskrupulozan obračun sa svojim neistomišljenicima, on je pokazao koliko mu je stalo do Kosova i Metohije, jedinstva i sloge. Ne treba se zavaravati da će dodeljivanje ovog visokog priznanja da ga obaveže da svoje postupanje po ovim pitanjima promeni. Ako ga nije obavezao Ustav i Jevandjelje na kome se zakleo prilikom stupanja na predsedničku funkciju, teško da će ga ovo obavezati”, dodaje se.

Ta stranka je kritikovala i to što se Vučić “nije udostojio” da se pojavi na centralnoj proslavi 800 godina autokefalnosti crkve i liturgiji u manastiru Žiča, zbog čega je javni servis RTS u to vreme umesto direktnog prenosa tog istorijskog duhovnog i kulturnog dogadjaja emitovao zabavni program “Šarenica”.

Svoje poštovanje prema ovoj instituciji on je pokazao i u govoru prilikom primanja ovog najslavnijeg odličja, kada je, sebi svojstvenim nedoličnim sarkazmom, napao arhijereje koji su se usprotivili odluci Sinoda SPC da mu se ono dodeli, kao i svoje političke neistomišljenike. Izražavamo nadu da će Sveti Arhijerejski Sinod uvažiti glas svoje sabraće koji su svoje mišljenje o dodeli priznanja Vučiću pokazali tihim, ali masovnim bojkotom svečane akademije na kojoj mu je ono uručeno”, dodaje se.

Narodna stranka je, takodje, navela da samostalnost crkve treba da se slavi ali i pokaže.