“NE MOŽEMO VIŠE ZAJEDNO”: Grčki ministar podneo ostavku zbog sporazuma sa Makedonijom

Grčki ministar odbrane i  saveznik vladajuće koalicije, Panos Kamnenos izjavio je danas da će podneti ostavku pre glasanja u parlamentu o dogovoru s Makedonijom, čemu se on žestoko protivi.

Pixabay

Kamnenos je novinarima posle sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da mu makedonsko pitanje ne dozvolja da nastavi funkciju.

– Zahvalio sam premijeru na saradnji i objasnio sam mu da zbog tog nacionalnog pitanja, ne možemo više da nastavimo zajedno – dodao je Kamnenos.

Grčki ministar je takođe najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz vlade. Ta stranka je koalicioni partner Ciprasove vlade i vladi bi donela sedam glasova za usvajanje sporazuma s Makedonijom.

Grčka takođe treba da odobri sporazum kojim se ime Makedonije menja u Severna Makedonija. Taj sporazum ratifikovao je u petak uveče makedonski parlament.

Odluka Kamnenosa bi mogla da destabilizuje vladajuću koaliciju pred parlamentarne izbore u Grčkoj u oktobru ali i pred izbore u maju za Evropski parlament.

Što se tiče Dogovora s Makedonijom, i dalje ostaje neizvesnost o njegovom usvajanju u parlamentu, pošto nije sigurno da li će članovi stranke ANEL slediti svog lidera Kamnenosa.

Cipras je u petak uveče čestitao makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na usvojenom sporazum i dodao da će glasanje u grčkom parlamentu biti za desetak dana.