‘Ne možeš pobeći od beskraja, bekstvom u neki drugi beskraj’: NAJLEPŠI CITATI UMBERTA EKA

Umberto Eko
Beta

Svet će ga zapamtiti kao filozofa, esejistu, lingvistu i jednog od najvećih italijanskih pisaca 20. veka. Za milione poštovalaca širom planete on će večno postojati na stranicama "Fukoovog klatna", "Ostrva dana pređašnjeg" i "Tajanstvenog plamena kraljice Loane". Nove generacije upoznavaće ga među monasima opatije u "Imenu ruže", sa njim provoditi sate u razgovoru na "Praškom groblju" i imaće neverovatne avanture u svemiru sa "Tri kosmonauta"... Umberto Eko tako će živeti zauvek.

 

Svet se danas oprašta od jednog od najvećih italijanskih pisaca 20. veka, filozova, esejiste i lingviste Umberta Eka koji je preminuo juče u 85. godini života.

Rođen početkom 1932. godine u italijanskoj provinciji Pijemont, Eko je bio profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji gde je vodio program iz komunikologije. Živeo je u Milanu i Riminiju sa suprugom Renatom koja je istoričar umetnosti. Imao je sina i ćerku.

Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg veka. Ekovo najpoznatije delo o srednjem veku je “Umetnost i lepo u estetici srednjeg veka”. Bavio se i proučavanjem sredstava masovnog informisanja u okviru semiologije i estetike primenom strukturalističkog metoda.

Ipak, činjenicu da njegovo ime danas znaju milioni Umberto Eko “duguje” svom filozofsko-detektivskom romanu “Ime ruže” koji je postao jedan od najčitanijih i najprevođenijih dela 20. veka. U njega, Eko je ugradio svoje sveobuhvatno znanje o Srednjem veku, a kasnije ekranizacija sa Šon Konerijem u glavnoj ulozi ime Umberta eka proslavilo je širom sveta.

Ekov drugi roman, Fukoovo klatno takođe je doživeo veliki uspeh, a tako je bilo i sa knjigom “Ostrvo dana pređašnjeg”. 

Umberto Eko bio je počasni doktor više od trideset univerziteta širom sveta i nosilac brojnih odlikovanja.

Literarni opus Umberta Eka sezao je od knjiga za decu, književnih kritika, eseja o srednjovekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana. Za milione poštovalaca širom planete on će u njima živeti zauvek.

Najlepši citati Umberta Eka

 

Ne možeš pobeći od beskraja, bekstvom u neki drugi beskraj. Ne možeš pobeći od istovetnog obmanjujući se da možeš da pronađeš različito.

Nije svaka istina za svačije uši.

Bolja je stvarnost od snova: ako je nešto stvarno, onda je stvarno i ti nisi ništa tu kriv.

Kao što kaže stara poslovica, pero drže tri prsta, ali radi čitavo tijelo. I boli.

Bojte se poslanika i onih koji su spremni da umru za istinu, jer po pravilu zbog njih mnogi drugi umiru sa njima, često prije njih, a ponekad i umjesto njih.

Pravi heroj je uvek heroj greškom; on sanja da bude iskrena kukavica kao i svi drugi.