Aktivisti za zaštitu prava životinja okupili su se danas na Trgu Republike u Beogradu odakle su "krenuli" u regionalni marš protiv krzna pod nazivom "Zauvek slobodno krzno" (Fur free forever).

 

U maršu učestvuju aktivisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Madjarske i Bugarska.

Aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo da je “Krzno zločin i ubistvo”, da je za jednu bundu potrebno i do 200 životinja, kao i da životinje “strujnim udarom i trovanjem” stradaju zbog odevnog predmeta.

Potredsednica Udruženja za slobodu životinja Tamara Jevtović izjavila je da današnjom akcijom žele da podsete da će držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože prema odredbi Zakonu o dobrobiti životinja Srbije biti zabranjeno od 1. januara 2019. godine.

Jevtovićeva je za agenciju Beta rekla da oni žele da “odbrane” tu odredbu, pošto postoji tedencija da se ona izbriše ili odloži njena primena kao što je to učinjeno u BiH.

Želimo da pokažemo ljudima da je praksa držanja, reprodukcije, lišavanja života životinja zarad krzna i kože zastarela, da osvestimo ljude šta se sve dešava u toj krznarskoj industriji i da sa ekonomskog aspekta, a posebno sa etičkog, ta industrija nije prihvatljiva – rekla je Jevtovićeva.

Ona je istakla da Srbija treba da pokaže da nije zemlja koja će unazaditi dostigunte standarde i da ono što je propisano zakonom iz 2009. treba da ostane.

Umetnica Jelena Zoe Disić, koja je i članica Udruženja za slobodu životinja, pozvala je gradjane da podrže njihov akciiju jer ona doprinosi zaštiti prava radnika i životne sredine.

Ljudi koji rade na farmama životinja rade u veoma lošim uslovima, a te farme su jedne od najvećih proizvodjača fosfornog otpada, tako da se ne sme dozvoliti odlaganje primene zakona, jer postoji opasnost da će krznari iz zemalja gde je to zabranjeno doći u Srbiju – rekla Zoe Disić.



loading...